Читај ми!

Магија Ђавоље вароши – окамењени сватови заробљени у времену

Србија је са својим природним богатством све траженија туристичка дестинација. Једно од незаобилазних места и за домаће и за стране туристе је Ђавоља варош, својевсрни природни феномен. Годишње у лепоти окамењених фигура али и тог краја ужива више од 40.000 туриста.

Земљане фигуре са каменим капама у срцу Радан планине, које по легенди носе име Ђавоља варош, и ове јесени као магијом привлаче туристе.

„Природа је феноменална, нетакнута, време лепо, ови лепи предели. Стварно могу да вам кажем да уживам“, каже Наталија Миладиновић из Београда.

„Читала сам, чула пуно тога али лепо је видети, нормално. Ево тек сада схватам да је истинито“, каже Зорица Милановић из Сокобање.

Док наука објашњава да су фигуре настале ерозивним процесом који траје вековима, у народу се с колена на колено преноси прича да су на том месту окамењени сватови, који су, на наговор ђавола хтели да венчају брата и сестру.

„Цео догађај видела је добра вила која штити овај крај и она моли бога да јој помогне. Бог је услишио њене молитве, изненада се спојили небо и земља, дунуо је јак ветар и сватови су заустављени односно скамењени овде на овом месту“, прича Бранко Стевић, туристички водич.

Ђавоља варош је под заштитом државе још од 1959. године, када је проглашена за природно добро од изузетног значаја. О њој брине компанија „Планинка“ која улаже у изградњу инфраструктуре како би туристи што лакше и безбедније дошли до атракције.

„Трудимо се да, као и сваке године, посетиоцима обезбедимо безбедан прилаз самим фигурама, боравак у Ђавољој вароши. У том циљу сређујемо стазе, мостове, реновирамо платформе“, објашњава Миомир Милић, управник Ђавоље вароши.

Овај природни феномен од почетка године посетило више од 40.000 туриста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво