Викенд туризам „експлодирао“ и у Србији

Ако нисте негде отишли за викенд, још није касно да испланирате шта бисте могли да радите. Ако сте жељни авантуре, само напред, али ипак добро осмислите сваки корак поручују из Горске службе спашавања. Они су у последњих недељу дана више пута тражили туристе залутале у планини.

На море ове године не можемо. Зато Радмила са сестром и децом викендом иде из града и у природи тражи предах од посла. До сада су били на Палићу и Златибору.

„Имам двоје и сестра троје, значи петоро деце водимо са собом, тако да пуно деце. Нама је битно да је функционално, да има соба, кревети за децу и да је природа, да они могу да јурцају, евентуално неки базен, али то је то... Море је море, не може ништа да га замени, али ако га нема може и планина, можда је чак и здравија планина“, каже Радмила Станојловић.

У потрази за авантуром сада се откривају планинарење, спелеологија, по литицама се возе бицикли. 

Зато је Горска служба спасавања протеклог викенда имала највећи број интервенција од почетка године, чак 18. Више од 30 људи тражило је помоћ.

Не крећите у планину у папучама, без воде и топле одеће 

Било је искусних планинара, али много више оних који су у освајање врхова кренули у папучама.  

Бранислав Ћурчин из Горске службе спасавања истиче да би било лепо да туристи контактирају локално планинарско друштво, јер можда већ организују планинарске туре баш на ту планину где желе.

„Тако ће бити са водичем који познаје локалне стазе. Такође, обавезно нека чувају батерију на телефону“, саветује Ћурчин и додаје да ће уместо да сниме две-три слике сачувати таман толико батерије да могу да позову помоћ у неком тренутку.

Увек треба понети довољно воде, довољно хране, пресвлаку уколико је потребно и нешто топлије за случај да вас у планини ухвати ноћ.

У великим градовима готово да и нема туриста, док се у сеоским домаћинствима тражи место више.

„Људи се сада везују за пределе и пејзаже где ће ипак бити на осами због целе ове ситуације. То не дешава само код нас, дешава се по читавом свету. Наравно да је викенд туризам експлодирао, тако да кажем, али не масовни склупови или манифестације, већ, пре свега, оно што смо покушавали да развијемо и што је можда требало да урадимо пре 20 и више година, а то је тај сеоски туризам, јер сада немамо довољно капацитета“, објашњава Миодраг Поповић, в. д. директора ТОБ-а.

Гужве на путевима ка туристичким центрима 

И док смо у ово време бележили километарске колоне на граничним прелазима и наплатним рампама, сада гужви има на путевима ка туристичким центрима.

„Појачан саобраћај наше возаче очекује крајем радне недеље, значи петак поподне након 17 часова, на излазима из већих градова и на прилазима туристичким центрима у вечерњим сатима. Такође, недељом је појачан саобраћај на прилазима већих градова“, каже Мина Савић из АМСС-а.

У сеоским газдинствима све је попуњено. У неким местима сви викенди су заузети још од априла.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 09. авг 2020, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Све док се не обави масовна вакцинација становништва ....

од развоја туризма у Србији - нема ништа!
Без вакцинације - све идеје и планови су празне приче.

(субота, 08. авг 2020, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Много филозофирања, а мало мудрости и знања!

Прва грешка - домаћи туризам.
Србија очекује да је туристички освоје најпре њени грађани, да они буду замајац туризма - финансијски и бројчано.
А Србија има малобројно становништво, веома скромних прихода, веома скромних потреба, веома скромних схватања. Становништво које је махом у контакту са селом (а то значи са природом) и које је сито шума и ливада, сито река (којих веома често "имају" и у својим двориштима, ходницима и подрумима).
Друга грешка - будућност је код младих.
Тако је!
Али је новац код старијих! Млади имају мало сопственог новца на располагању, мале потребе за додатним услугама, мале потребе за услугама високе категорије, високог квалитета - сем ако се то све може добити за мало пара .... јер на младима свет остаје!!
Млади пуне барове, пабове, дискаће - где се пије и једе на брзаке.
Старији пуне хотеле, ресторане високих категорија, крузере, јахте, живописна и скупа острва, знамените дворце, салаше ...
А та категорија туриста - у Србији дефинитивно није пожељна!
И сад драги коментатори, наставите са излагањем о нашим домаћим лепотама.

(субота, 08. авг 2020, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

@Zemlja zatupljenih vrhova!

Биће да је ипак затупљен онај ко мисли за себе да нешто зна, а у ствари не зна ништа, онај коме је душевна храна анимозитет према Србији и изнад свега, онај ко је љубоморан на све оно што Србија има. А Србија не да је лепа, већ је прелепа земља. То Вам каже неко ко је током целог живота "мрдао" широм Србије, од Палића до Прохора Пчињског, од Старе планине до Таре, од Ђердапа до Бање Ковиљаче. Неко ко је видео Ртањ, Лазареву стену, Водападе Лисине, Кањон Увца, етно село Сирогојно, Сребрно и Борско језеро, Фрушку Гору, Сокобању, Врњачку бању, прелепе дворце (Дунђерски, Фантаст, Каштел), српску Свету Гору и Овчарско-кабларске манастире, фасцинантну Потпећу пећину и још много много тога што не може стати у кратке редове.

(субота, 08. авг 2020, 11:30) - Zemlja zatupljenih vrhova! [нерегистровани]

Nema lepše zemlje,

ako niste mrdnuli iz svog sokačeta!

(субота, 08. авг 2020, 03:50) - anonymous [нерегистровани]

Srbija najlepsa turisticka destinacija

Traziti najlepsu turisticku destinaciju,merom potrosackog kriterija,sazdanog od zlatnog teleta,moze nas cesto odvesti u stranputicu ocenjivanja lepote...Najveca lepota se nalazi u nasim srcima,u nasim dusama i ljubavima..Moj kriterij je da je najzdravije i najsladje mleko kojim nas je majka dojila! Kako je Jesenjin pisao ,cineci to cesto i u starome trosnome kaputu!... Santic se obracao svojim Mostarcima, kada su selili preko Okeana: "Ostajte ovde prezreni na svetu!Tudje Sunce nece vas grejati,kao ovo ovde!I nas grm je lepsi od tudjih cvetnih aleja!"...Ako nam je Agape-trpeza ljubavi mera lepote-,onda dileme nema-NAJLEPSA turisticka destinacija na svetu je majka Srbija...Iako je jos samo na ponekim mestima, u starome trosnome kaputu...Ali se zato brzo naviknemo na njena iskrena gostoprimstva,lepe price o starinama,na njenu dobrotu,kulturu i sarm,slicne navike,zabavu i obicaje i hranu sa dusom. Na ograde od obicnih polomljenih taraba,na njene sljivike,vinograde,vocnjake,mirisljave livade,mineralne izvore,recice i jezera,ciste potocice,recice i jezera...Energija,koju isijava Srpska napacena zemlja,primam kao energetski eliksir,koji moze da nam podari samo planina Rtanj..Ili da osetimo energiju zbog Rimskih puteva koji se nalaze ispod Niskog asfalta....Na tlu danasnje Srbije je niklo cetrnaest Rimskih gradova,a u njima je rodjeno 18 Rimskih careva...Tragovi Neolitske kulture, Viminacijum,Vincanske kulture su natalozeni u Srpskom Podunavlju...Drina ce nam ispricatio vecnom trajanju,a planina Tara o svetskoj lepotici...Fruska Gora,Smederevo,Oplenac,vrsac,Sremski Karlovci,Negotin,Zupa Aleksandrovacka,ce vam ispricati pricu o najstarijim Evropskim vinarijama...Beli Dvorovi ,Konaci,Carske i Kraljeve Paletei Vojvodjanski Dvorci o tradiciji Srpskih vladara...Zaduzbine NemanjicaI Manastiri ce vam zboriti o Raskoj kulturi i srednjovekovnom slikarstvu...Moravska skola je iznjedrila najlepse najlepse svetske religijske spomenike kulture:-Ravanicu,Ljubostinju i Manasiju... I ne zaboravimo da Srbija danas,ujedinjuje poljoprivrednu proizvodnju zdrave hrane i ETNO seoski turizam.I da na hiljade vrednih domacina,zivi od turistickih usluga....Mnogo mladih obrazovanih srpskih supruznika,bavi se razvojem modernog vinogradarstva,podizuci lepe vinarije,kao turisticke unikate...Kao i oni uspesni preduzetnici,gradnjom,modernog smestaja,sa cetiri zvezdice, i pripadajucim bazenima i spa centrima...Patriotizam i ljubav prema otadzbini,nam nalazu da im u tim pionirskim turistickim poduhvatima,duhovno ,moralno i licnim posetama matrijalno pomazemo,a ne da odmazemo napadima na domaci turizam, a velicajuci onaj tudjinski...U Ohaju, Miro-Bastina 7/8/2020

(субота, 08. авг 2020, 02:56) - anonymous [нерегистровани]

Odmor u Srbiji

Umesto da smanje cenu, hotelijeri i ugostitelji su cene povećali. Pohlepno žele da zarade što više novca jer znaju da većina ne može nigde na odmor sem u Srbiju. Budale umesto da spuste cenu i poboljšaju ponudu maksimalno ove godine kako bi im rado gosti došli i sledeće, oni dižu cene. Zbog tog halapljivog ponašanja sledećih godina kada se ponovo omogući odlazak na letovališta na moru izgubiće veliki deo moguće zarade.