Викенд туризам „експлодирао“ и у Србији

Ако нисте негде отишли за викенд, још није касно да испланирате шта бисте могли да радите. Ако сте жељни авантуре, само напред, али ипак добро осмислите сваки корак поручују из Горске службе спашавања. Они су у последњих недељу дана више пута тражили туристе залутале у планини.

На море ове године не можемо. Зато Радмила са сестром и децом викендом иде из града и у природи тражи предах од посла. До сада су били на Палићу и Златибору.

„Имам двоје и сестра троје, значи петоро деце водимо са собом, тако да пуно деце. Нама је битно да је функционално, да има соба, кревети за децу и да је природа, да они могу да јурцају, евентуално неки базен, али то је то... Море је море, не може ништа да га замени, али ако га нема може и планина, можда је чак и здравија планина“, каже Радмила Станојловић.

У потрази за авантуром сада се откривају планинарење, спелеологија, по литицама се возе бицикли. 

Зато је Горска служба спасавања протеклог викенда имала највећи број интервенција од почетка године, чак 18. Више од 30 људи тражило је помоћ.

Не крећите у планину у папучама, без воде и топле одеће 

Било је искусних планинара, али много више оних који су у освајање врхова кренули у папучама.  

Бранислав Ћурчин из Горске службе спасавања истиче да би било лепо да туристи контактирају локално планинарско друштво, јер можда већ организују планинарске туре баш на ту планину где желе.

„Тако ће бити са водичем који познаје локалне стазе. Такође, обавезно нека чувају батерију на телефону“, саветује Ћурчин и додаје да ће уместо да сниме две-три слике сачувати таман толико батерије да могу да позову помоћ у неком тренутку.

Увек треба понети довољно воде, довољно хране, пресвлаку уколико је потребно и нешто топлије за случај да вас у планини ухвати ноћ.

У великим градовима готово да и нема туриста, док се у сеоским домаћинствима тражи место више.

„Људи се сада везују за пределе и пејзаже где ће ипак бити на осами због целе ове ситуације. То не дешава само код нас, дешава се по читавом свету. Наравно да је викенд туризам експлодирао, тако да кажем, али не масовни склупови или манифестације, већ, пре свега, оно што смо покушавали да развијемо и што је можда требало да урадимо пре 20 и више година, а то је тај сеоски туризам, јер сада немамо довољно капацитета“, објашњава Миодраг Поповић, в. д. директора ТОБ-а.

Гужве на путевима ка туристичким центрима 

И док смо у ово време бележили километарске колоне на граничним прелазима и наплатним рампама, сада гужви има на путевима ка туристичким центрима.

„Појачан саобраћај наше возаче очекује крајем радне недеље, значи петак поподне након 17 часова, на излазима из већих градова и на прилазима туристичким центрима у вечерњим сатима. Такође, недељом је појачан саобраћај на прилазима већих градова“, каже Мина Савић из АМСС-а.

У сеоским газдинствима све је попуњено. У неким местима сви викенди су заузети још од априла.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво