Чамац, камп, очувана природа - Лето на обали Тисе

Уместо одласка у монденска летовалишта већ годинама велики број Војвођана лето проводи поред реке Тисе. Кањижа својом бањом, очуваном природом и уређеном инфраструктуром нуди јединствен боравак у природи. Ауто-камп предвиђен за око 150 возила, нема места за нове посетиоце.

Двадестпетогодишњи Виктор Гандић са својим пријатељима већ десет година летује на Тиси. 

У ауто-кампу дочекала су их обележена места са прикључком за воду и струју, санитарије и уређена обала штранда „Бекавар".

Сви су из околине Суботице, и већ традиционално, узели су годишњи одмор у исто време због доласка у Кањижу и јединственог боравка у природи.

„Уживамо мало, кампујемо, па пецамо...", каже Виктор Гандић из Суботице.

Салма Барнабаш из Шупљака код Суботице додаје да се сваког дана нешто и скува. Сада је то пасуљ, а рибе ће бити, како каже - ако се упеца.

Миклош Хармати има 49 година и такође свој годишњи одмор проводи на обалама Тисе.

Родом из Кањиже, Миклош већ деценијама ради у Мађарској, али обавезно са своје троје деце и родбином лето проводи поред реке где је одрастао.

„Једноставно они више захтевају, то је једно, али ми смо их научили да што више идемо у природу", прича о деци Миклош.

Кањижа је варош на северу Бачке. Настала је у 14. веку, има око десет хиљада становника и позната је по лековитом блату које се више од једног века експолатише.

Потез Јараш код Зимоњића има пет налазишта. Настарији од пет бунара изграђен је 1893. године.

Вода допире са 265 метара дубине и кажу да је лековита. И само блато је лековито и користи се наравно у оближњој бањи Кањижа.

Бања Кањижа је модерно здање чији је капацитет близу 400 гостију дневно. Нуди здравствени туризам и активну медицинску рехабилитацију, а тренутно због препорука о заштити од ковид инфекције не може да прими све заинтересоване посетиоце.

„Имамо наше старе и верне госте који су из Београда, Новог сада, из нашег окружења. Нажалост, самим затварањем граница приметан је пад гостију из Мађарске, Румуније, из Аустрије", рекла је др Снежана Аџић, директорка Бање Кањижа.

Ко неће да се купа у реци, на располагању има базене на отвореном.

Тако су монденска летовалишта замениле река Тиса и Кањижа где се, кажу, викендом сјати на хиљаде посетилаца и где се увек тражи слободно место за боравак у природи.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. авг 2020, 19:06) - Rale [нерегистровани]

Prelepo

Ali nažalost popunjeno do oktobra, pokušali smo da rezervišemo