Лечи реуму, нерве и преломе, радон из језера Грлиште

Туристичка места у Србији су пуна гостију, додуше без странаца. А у овако врелим данима право освежење на истоку Србије могу да пруже језера и термоминерални извори. На путу од Књажевца до Зајечара за само сат времена вожње, могу се обићи Грлишко и Рготско језеро, а за оне који би да се лече водом која обилује радоном препорука је Књажевачка Бањица.

Температура воде достиже и до 28 степени Целзијусових, а очигледни мехурићи означавају присуство радона. Домаће становништво одувек ту лечи реуму, нервна обољења и стања после прелома а гости осим купања, користе лековиту воду са Бањице и за пиће.

Између Књажевца и Зајечара већ три деценије, на 110 хектара постоји вештачка акумулација Грлиште. Језеро је богато рибом али и малим плажама које риболовци најбоље познају.

Село Рготина код Зајечара, у прошлом веку било је познато као богато налазиште кварцног песка.

Ово је некад био рудник кварцног песка. У тренутку кад је наишла вода из земље, то се догодило таквом силином и брзином, да су само неке од машина успели да спасу, неке су остале на дну.

Рготско језеро простире се на тридесет хектара, највећа дубина је 40 метара, а температура воде иде и до 27 степени Целзијуса. Због природног филтера, кварцног песка на дну, ово језеро се сврстало међу најчистија и најтоплија језера у Европи.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи