Од Лопатнице па до Троглава најбоље се одмара

Домаћинства која дочекују госте у Лопатници код Краљева већ су добро позната на туристичкој мапи Србије. И овог лета, домаћи туристи радо бирају да одмор проведу поред реке.

Природним лепотама Лопатнице, краја на шумовитим обронцима Троглава, печат даје истоимена планинска река. Једна је од најбистријих у нашој земљи, станиште многих врста риба и речних ракова.

„Прилично је хладна, али није да не може да се купа. Што се каже, проради циркулација. Стварно пун погодак. Прелепа је и вода и природа, смештај и храна. Србија у малом“, каже Бранко Барбара из Београда.

Уз слапове и домаћу храну три дана довољно за одмор 

Да је тако, уверили су се туристи који су боравили код домаћина у Лопатници и суседном Богутовцу. Поред традиционалне гостопримљивости и здраве домаће хране, они нуде и додатне садржаје.

„Имамо и затворени базен са неуро-водама који постоји више од 200 година, а први помен су из 1.300 и неке године о том базену. То је неуро-вода за лечење, слична вода као у Богутовачкој бањи“, објашњава Драган Миловановић, власник сеоског домаћинства у Лопатници.

Домаћини кажу да је довољно и три дана да се туристи одморе у овом крају. За активније госте, Лопатница нуди и друге садржаје.

„Ми обилазимо доста пешачке стазе. Јуче смо ишли до Богутовачке бање. Сад ћемо ићи до, како ми зовемо Мали Колорадо, Каце је локални назив, онако мало је ужи део где је река па се праве онако доста велики слапови као водопади“, прича Теодора Живанић из Београда.

Надомак Жиче, Студенице, Манастира Градац 

Данијела Солдатовић Павловић, власница сеоског домаћинства у Лопатници, истиче да гостима који се не сналазе баш у природи, увек помаже и излази у сусрет: „ Да прошетам с њима по пешачким стазама, да одемо до Жиче, Студенице, Крстовграда, да им објасним, да им испричам о нашим знаменитостима“.

На ту листу додајемо и студеничку Испосницу коју је по повратку са Хиландара саградио Свети Сава, али и Манастир Градац – задужбину Јелене Анжујске. Након обилазака, неретко их чека ручак у не баш уобичајеном амбијенту.

„Стандардна пракса, да, некада имамо роштиљ, некад прасе. Свакако је слађе јести поред реке“, признаје Јована Вучетић, из Краљева.

Рафтинг на Ибру или џипом до врха Столова 

После предаха од ручка, могу да бирају да ли ће откривати скривене вирове Лопатнице, возити бицикл или пешачити планинским стазама. И не само то. Организовано могу на рафтинг Ибром и џиповима до врха Столова.

„Са прелепим погледом на Краљево и могућношћу да се фотографишу са крдом полудивљих коња. А они мало храбрији могу да уживају у тандем лету са професионалним пилотима и да уживају у том параглајднигу са планине Столови према Мељаници“, наводи Павле Павловић, туристички водич.

У сеоским домаћинствима слободног кревета готово да нема до краја августа. Али ако је судити по претходним годинама, уживање поред Лопатнице могуће је бар до краја септембра.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи