Језеро у Пачиру слано као Јадран, лековито, a љубичасто

Језеро необичне боје постало је туристичка атракција у Србији. Село Пачир између Бачке Тополе и Суботице овог лета привукло је бројне посетиоце тако да се чека и ред за улазак у бању.

 

Када су пре десетак година становници Пачира одлучили да избуше бунар и топлу воду искористе за бањски туризам, нису ни слутили чиме ће их природа наградити. Са дубине од 1.400 метара стиже термална вода која на сунцу добија посебну нијансу.

„У води има доста минерала, највероватније због сунчаних зрака има ту боју, розе, љубичасту. У затвореном делу бање је мало тамнија боја. Ми немамо још доказано због чега имамо ту лепу боју. Вода је добра за реуматизам, стање после повреда, за астму. Идеја је била да људи остану у Пачиру, да имају шансе да живе у Пачиру, ми смо мислили да ће то бити могућност за сеоски туризам“, објашњава Саболч Саболчки, председник Савета МЗ Пачир.

Да будућност виде у бањском туризму, Пачирци су доказали улажући и у затворене базене поред језера, па бања сада ради током целе године.

„Наши посетици имају на располагању језеро од 2.000 квадратних метара, дубине метар и шездесет. Поре тога имамо и затворени комплекс од 200 квадратних метара. Капацитет бање је преко 1.000 посетилаца, али сад је преполовљен на основу одлуке Кризног штаба општине и на 600 особа је одређен број. Наши посетиоци ту могу да презалогаје, да поједу лангош, да попију хладно пиће и сладолед, тако да најосновније освежење ту могу да нађу“, напомиње Ото Нађ.

Специфична боја језера и лековитост његове воде привукла је бројне туристе из целе земље, али и иностранства. Гости су задовољни чистоћом и љубазношћу особља, само замерају на недостатку простора.

Пачирска термална бања подстакла је локалне предузетнике да уложе новац у модерне апартмане и тако омогуће вишедневни боравак туриста.

„Имамо пет апартмана, четворокреветне и двокреветне. Опремљени су са купатилом и кухињом, сваки. Велико је двориште. Значи, паркинг је обезбеђен са камерама, а имају и бицикле да оду до бање“, наводи Тибор Сабо, власник апартмана „Шнајдер“ у Пачиру.

У селу већ имају пројекте за проширење бањске понуде, како би за неколико година конкурисали најбољим европским бањама.

Према саставу, Пачирско језеро има исту количину минералних соли као и Јадранско море. Зато летовање на Панонском мору може бити добра идеја.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи