"Гризли", величанствен кањон Дрине и неистражени записи - крстарење за незаборав

По дубини - трећи у свету, по лепоти, међу најлепшима, кањон Дрине, опасава Тару, чува ретку флору и фауну, а туристима пружа несвакидашње задовољство. И овога лета, брод „Гризли", крстари кањоном. Од Перућца до Вишеграда, 52 километра прелази за око три сата - лаганом вожњом, да се не пропусте призори, видљиви само са чамца или брода.

Када је Дрина, седамдесетих година прошлог века, преграђена браном, нестали су њени брзаци и букови, у сећање отишли сплавари и сплавови, лађе буринке и дринске воденице. Али је настало језеро као предворје величанственог кањона, у коме се открива  посебан свет . То је водени пут којим сада лађе превозе туристе. 

„Ово је једини начин да се види, да кажем, оно што је годинама скривао од очију јавности, јер, практично је немогуће, осим привилегије неких појединаца који имају приватна пловила, али и то је у неком делу ограничено, да кажем, јер приватним пловилима можете ићи до границе,а једино ово пловило може нас одвести скроз до Вишеграда,и открити све лепоте Дрине и кањона", рекао је Горан Глишић из "Таратурса". 

Андрија Јовановић, капетан брода „Гризли", на питање о томе колико дуго плови реком, одговара: "Аууу... Ја сам од 73. на броду... То је као и сваки посао, навикне се, и лепо ми је".

Има места на којима је кањон дубок и 1.000 метара, и управо ту, око њега и над њим, уточиште су током леденог доба пронашле многе биљне врсте, а да су у далекој прошлости овде и људи проналазили сигурност, сведоче чудни, неистражени записи на стени под Таром, у селу Жлијеб, као и они у камену, недалеко од ушћа Бруснице у Дрину.

Над кањоном су остаци средњовјековних градова, недалеко чувени манастир Рача, у новијој историји, Дрина памти и страдање српске нејачи у Старом Броду, а данас окупља риболовце, природњаке и туристе.

"Велика је количина информација у оптицају. Просто, два су национална парка - Национални парк Тара и Национални парк Дрина, кањон Дрине, све ове, јако лепе тачке које пролазимо, почев од тих природних лепота, до, што би рекли, људских руку дела", изавио је туристички водич "Таратурса" Недељко Стаменић.

На овом путовању можете видети и ушће Жепе у Друну, место где је четири века стајао чувени мост, који је због формирања језера , камен по камен разграђен, и пренет узводно - да сведочи о вештим неимарима и чувеним задужбинарима, попут Коџе Мимара Синана и Мехмед паше Соколовића, чија ћуприја и данас краси варош Андрићевог детињства.

Ту, пред везировим мостом и јединим градом у свету саграђеним у славу писца, брод пристаје и после обиласка, из Вишеграда се креће назад, до Перућца.

Овим бродом, пловили су већ многобројни туристи из 42 земље света, овогодишња туристичка сезона, у сенци пандемије, биће другачија, али, уз  све мере предострожности, излети и крстарења Дрином, свакако ће и даље бити јединствен доживљај.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво