Тометино поље, антистрес терапија за активан одмор

У подножју Маљена, између Пожеге и Дивчибара, на надморској висини од 750 метара, налази се Тометино Поље, таласаста висораван, нестварне лепоте, осваја истинске заљубљенике у активни одмор у природи.

На 15-так километара од Пожеге, на путу ка Ваљеву, уз Тометино поље на ушћу две реке сместило се и Тометино село. То је место са мнобројним видиковцима, станиште ретких врста птица, у њега се не долази случајно, већ намерно и из Србије, али и многих делова света.

„Импресиониран сам гостољубивошћу људи у Србији, предусретљиви су и хоће да помогну. Уживам у овим тренуцима и у прилици што сам овде, што могу да упознам вашу културу, то је све узбудљиво за мене“, каже Герардо Мартин из Аргентине.

„Уживам у природи. Пешачим до врха брда и уживамо у прелепом погледу“, објашњава Даисуке Кондо из Јапана.

Са друге стране, пензионер из Ваљева Мирко Жеравчић каже да на то поље долази већ 40 година.

И сами домаћини Мелиса и Зоран Ђукић, пре пет година, из Енглеске су, у Тометино Поље, на имање предака, стигли на одмор, али су остали ту, све обично и необично из овог краја, делећи са другима.

„Има јако пуно има странаца. То су странци који путују кроз Србију и има странаца који живе у Београду и којима је та дестинација прилично близу да они на одмор дођу на један продужени викенд, неки пут недељу или две дана код нас“, наводи Зоран Ђукић из домаћинства „Четири бора“.

Од готово 350 врста птица у Србији, више од 170 може се видети у пожешком крају, пре свега овде у Тометином Пољу иначе, делу ИБА подручја, односно подручју од међународног значаја за боравак птица.

Идеално за активан одмор 

Осим важних путева миграторних птица, овде се преплићу и 52 километра обележених, планинарско-пешачких стаза и 30 километара оних намењених бициклистима.

„Стазе су прилагођене како нама планинарима тако и свим осталим љубитељима природе, значи стазе су за све узрасте антистрес терапија“, објашњава Дејан Томић из ПД „Рујно“.

Директор ТО Западне Србије Мирослав Рађен каже да је то изузетно занимљиво подручје, пре свега за активан одмор, пешачење и вожњу бицикла.

„Трудимо се да заједно с нашим домаћинима, ово подручје развијемо у пуном капацитету и правој мери и могу рећи да се заиста последњих година повећава интересовање за категоризацију сеоских домаћинстава, самим тим и за посету туриста“, истиче в.д. директор ТО Пожега Наташа Брадоњић.

Путељцима по ливадама и шумама, у миру и тишини Тометиног Поља, многи проналазе свој прави одмор.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво