Ако желите да уживате у водопадима, дођите на Голију

Голија је најпознатија по шумском богатству, али и по изворима, потоцима и речицама. Изубра низ њене падине формира прелепе водопаде које најчешће посећују планинари.

Обрушавајући се са неколико десетина метара вода показује моћ природе, а нестварна игра Изубре и камења посматраче остављају без даха због чега је и сврставају у голијске бисере. Скривени су у густој буковој шуми, а до њих уским планинским стазама треба и више од сат времена хода.

„Водопади су непревазиђени. То је нешто најлепше“, одушевљена је Славица Петровић, планинарка из Ваљева.

„Прелепо је, први пут овде долазимо. Нису Нијагарини водопади, али су прелепи“, каже Јован Сипић, планинар из Ваљева.

„Планинаримо по целој Србији, били смо и у Грчкој и свуда. Волимо природу и овде нам је много лепо“, тврди Милутин Тасић, планинар из Пожеге.

Нису водопади једини разлог да дођете на Голију

Нису само водопади оно што љубитеље природе мами на Голију. Висове огромне планине погледом се могу дотаћи са видиковаца, које зарад лепоте пејзажа освајају планинари. А да се боље снађу, по планинарским прописима, у ивањичком крају обележено је око 250 километара стаза, највише на Голији.

„Договорио сам се са туристичком организацијом да повежемо сва лепа места и сва битна места на територији општине Ивањица. И наравно да је јако добро кад је стаза обележена и за планинаре и за госте. Туристима је то нешто што пуно значи да не могу да залутају и да тачно знају куда иду“, наглашава Александар Марковић из планинарског друштва „Голија“ из Ивањице.

Најлепша је у пролеће и лето

У свако годишње доба Голију вреди упознати. Најлепша је у пролеће и лето, када се уцветају пропланци и воће почиње да зри. Знатижељне и жељне одмора у благодарју природе, на хиљаду и сто метара надморске висине дочекују стари, али и нови домаћини.

„Дошли смо у овај крај, купили имање и заљубили се у овај крај и желимо да поделимо са туристима ове лепоте Голије и нашег села Чечина. Желимо да укључимо наше комшије у наш пројекат кроз спремање хране, кроз пружање услуга туристима“, каже Ђорђе Аврамовић из Ивањице.

Уз природу и домаћу храну, понуду у резервату биосфере и парку природе допуњавају средњовековни манастири и бројни други локалитети вредни пажње.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи