Прве винограде у Смедереву засадио римски цар, град Бранковића у сутон сија пуним сјајем

У сеоском туризму у мају је повећан број гостију за 40 одсто, а број ноћења за чак 150 одсто. А Смедерево је град са богатом историјом, добрим вином и препознатљивим културним манифестацијама. Број туриста се сваке године повећава, а само тврђаву годишње посети око 100.000 људи.

Свакако најупечатљивији и најпосећенији локалитет у Смедереву јесте тврђава из 15. века. Са њених кула посетиоци могу да сагледају монументалност највеће равничарске тврђаве у Европи али и да прошетају јединим сачуваним српским средњевековним двором.

Захваљујући тврђави, али и другим знаметнитостима, Смедерево је постало саставни део туре "7 дана Балкана", за азијске туристе, којих је сваке године све више.

"То нам је јако битан потез био, зато што као што ми имамо за Рим четири дана, Праг четири дана, Балкан је за њих исти појам, тако да они кад обилазе нпр. Црну Гору, Требиње, Дубровник у Хрватској, Сарајево, Мостар, Београд наравно у Србији, па пре него што крену или ка Виминацијуму, или ка Тополи, зависи од пута, ми смо свакако на путу", каже Горан Јовшић, в.д директора ЈП "Смедеревска тврђава".

Прилику да погледају просторије у којима су Александар Обреновић и Драга Машин проводили најлепше дане, посетиоци имају и ако обиђу летњиковац династије Обреновић, познатију као Вилу "Златни брег".

Смештена је на најлепшем делу града Смедерева, у насељу Плавинац, који је окренут према Дунаву и банатској равници. Ово здање је било и једно од омиљених одмаралишта Јосипа Броза Тита.

"Сви владари династије Обреновић су волели да долазе у смедеревску вилу и за све њих је она била веома драгоцена, па и наши посетиоци осете тај дух Србије друге половине 19. века", указује Снежана Цветковић, магистар историје уметности.

Традиција дуга 1.700 година

Смедеревско виногорје има традицију дугу 1.700 година. У  трећем веку нове ере, римски цар, Гај Аурелије Проб засадио је прве винограде у овом делу Србије. Близина Дунава и његова рефлексија, али и састав земљишта, чине да смедеревска вина имају јединствен и препознатљив укус.

"Сорте које негујемо у виноградима, јесу Совињон блан, Мерло, и наравно аутотохне сорте, Смедеревка и Тамјаника. У последњој берби, 2019., направили смо изузетну купажу, те две сорте су потпуно различите карактерно, међутим у споју су јако компатибилне. Тако да смо добили вино које је изузетне свежине и благе ароматике", прича Драгана Ристић из винарије "Јеремић".

Смештајни капацитети се сваке године проширују. До пре три године, у граду је било 250 кревета, сада их има близу 700.

"Што се тиче домаћих гостију, то је сад неких од када смо отворили поново, задње две до три недеље почело активније, и заживело је лепо, тако да се надамо да ће бити још лепше, с обзиром да смо близу Београда и ауто-пута", испричао је Стефан Спасов из Виле "Југово".

Смедерево је овековечено у бројним причама и песмама. Многе од њих живе кроз културне манифестације које се одржавају током читаве године, а најлепше су оне уз сутон, када град Бранковића засија пуним сјајем.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара