На путу за Копаоник обавезно посетите највиши водопад у Србији

Копаоник има два туристичка центра: Развијенији на врху, који претендује елитном туризму, и други нешто ниже у Брзећу, оази здравља и мира на 1.100 метара надморске висине. Уколико се одлучите да овог лета кренете пут Брзећа из правца Крушевца, препорука је да пораните, због успутних лепота и садржаја којима је тешко одолети.

Иако летујете на планини, савет је да уз јакну, при руци имате купаћи костим или прибор за пецање јер ћете на 25. километру од Крушевца наићи на његово море, Ћелијско језеро. Ако више волите базен, најбољи је у Брусу, успутној вароши са уређеним шеталиштем уз Расину и мноштво кафића и ресторана.



"Можемо се похвалити богатом културно историјском баштином. Радимо по систему ваучера и када томе додате припреме спортских екипа које из године у годину бирају Брзеће као своју базу", каже Драгољуб Марковић, директор Туристичке организације Брус.

Део туристичког колача узимају и предузимљиви мештани села. Стари бунар је једна од посећенијих планинских оаза са садржајима за све генерације.

"Има и намерника који дођу и повратника који се врате, који сврате први пут. Углавном то је оно, заљубљеници у природу и у здраву храну", каже Радован Бучић, угоститељ из Грашеваца.

Стена Кљунац је асоцијација и на најпознатију друмску кафану. Овде долазе због локалних специјалитета. Лековите траварице, ајвара са вргањем, шердена и вруће јагњетине.

"Имају они и где ће да једу и тартар бифтеке и не знам разноразне пасте и тако даље. Ми се трудимо да то дамо наше овде све, јер нама је овде на дохвату руке", каже Душан Гавриловић, угоститељ из Влајковаца.

Ваздушна бања 

База за смештај са 4.000 лежајева, је ваздушна бања Брзеће. Поред хотела и викендица,бу понуди су и етно домаћинства.

"Ми морамо да размишљамо и о неким другим задовољствима гостију. Тако смо инвестирали и у мини спа-центар, велнес и спа-програм. Такође смо организовали разне активности као што је вожња бициклом, пешачке туре", Каже Ненад Добродолац, власник апартмана у Брзећу.

"Овде је далеко релаксираније, домаћинска атмосфера, људи пријемчиви, мањи хотели. Све је у близини", каже Виолета Шотра Јелић, гошћа из Београда.

А занимљивих места је много. Од Луковске Бање, светилишта Метође, врхова Копаоника, стазе здравља.

"Уз шетњу може да поразговара са мештанима који ту раде, имају своје малињаке, неке ствари које се тек сад после ове пандемије откривају", каже Љуба Цветковић, хотелијер из Брзећа.

Седам суза 

Пет километара даље је и резерват Јеловарник са истоименим водопадом. Пут до њега је уређен и атрактиван, кроз кањон у дубокој сенци.

Извориште речице Јеловарник зову седам суза, јер истиче из седам извора.

"Водопад Јеловарник је највиши водопад у Србији. Има три каскаде, висине је око седамдесетак метара. Налази се у првом степену заштите, то је у принципу оно највредније што Национални парк Копаоник може туристима да понуди", каже Предраг Шумарац из Националног прка Копаоник.

Причу о Брзећу завршавамо код капије, која је четврт века симбол уласка у Национални парк који се простире на близу 12.000 хектара. Али то је тема за другу причу - о лету на Копаоничким висинама.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи