Да бисте боље упознали Нови Сад и околину требаће вам 52 викенда

Туристичка организација Новог Сада од сутра почиње са кампањом „52 викенда у Новом Саду“, а Влада Србије донела је недавно одлуку да се ваучери за одмор могу користити и у овом граду. Поред старог градског језгра и културних садржаја „српска Атина“ посетиоце привлачи и својом околином.

Поред музејских примера архитектуре разних стилова, посебна чар је осетити спори ритам града у живописним скривеним пасажима са оригиналним кафићима или у шармантним уским улицама старог градског језгра. Тешко је упознати Нови Сад за неколико дана, а туристичка организација покренула је нову кампању „52 викенда“. 

„Обухватаће не само строги центар града, Петроварадинску тврђаву, него читаву околину, која заиста има много занимљвог да понуди. Од посете салашима, гастрономске туре, посете винаријама, обилазак Фрушке горе, манастири“, наглашава Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

Будућа престоница културе Европе, има низ музеја и галерија, а међу њима и најстарију код нас, Матицу српску, са непроцењивом сталном поставком за српску духовност, али и иновативним акцијама.

„Једна од новина је ова добијена заоставштина Драгише Брашована и могућност да публика завири у интимни свет овог великана наше модерне архитектуре. Затим имамо изложбу, и имаћемо читаво лето, инспирисану Италијом, где смо показали како је Италија и италијанска култура утицала на српске сликаре“, наводи Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Зову је Гибралтар на Дунаву, на њој се налази симбол града – „пијани сат“, а у подножју недавно рестауриран барокни градић.  Наслоњена је на Фрушку гору на чијим обронцима су скривени аутентични ресторани на Дунаву – чарде. Ова је посебна због рибљих специјалитета и видиковца, а угођај не може покварити ни упорни пролећни пљусак.  

„Спој хране и пића, вина и рибе, који је већ традиционалан, јел да, само смо га ми још мало обогатили, употпунили са неким можда новијим сортама вина, са неком другачијом припремом рибе, али опет не одустајемо од оног нашег старог – риба на масти и италијаснки ризлинг“, истиче Раде Адамовић из ресторана „Атос“.

Баноштор је само део Винског пута Фрушке горе. Подрум Стојковић стар је 120 година. У аутентичном амбијенту пробаћете једино вино у свету од грожђа сазрелог од два Сунца.

„Када Сунце код нас залази, пада на Дунав и то је то огледало, рефлексија која баца зраке нашим виноградима, где они добијају већи проценат сласти и боље вино“, објашњава Јова Стојковић, власник винарије.

А после вина може само како домаћин хоће, јер они прави из Срема неће допустити да одете гладни. 

„Уз вино иду и неки производи као што је домаћи кулен, кобасица, сланина, сиреви“, додаје Стојковић.

Време у Срему се не мери сатом, јер како овде кажу – „има дана више него кобасица“, а можете да их проведете и у шумама Фрушке горе, у миру без градске буке и комшија, у оригниналним викендицама. 

„Могу да се купају, уживају, на роштиљу да праве све што желе. Може да буде и активни одмор да их спроведемо доле код Фрушке горе, да као неки гости који су хтели, да косе траву са татом, беру воћкице“, каже Данијела Дробац из чардака „Станишићи“.

Код „Станишића“ са 500 стабала и међу 250 чокота винограда. У оквиру акције „52 викенда у Новом Саду“, туристима је пружена могућност да плате две и трећу ноћ бораве бесплатно.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи