Јастребац, планина на којој је рођен змај

У свету и код нас све је привлачнији концепт активног одмора за оне који воле физичку активност, негују здрав дух и своје слободно време желе да проведу на квалитетан начин. Најшумовитија планина на Балкану у непосредној близини Крушевца је свакако право место за оне који уживају у природи и рекреацији.

Шта видети током авантуре истраживања постојбине змаја од Јастрепца.

Смарагдна боја планине чији масив доминара над долином Расине већ на први поглед привлачи, обећава и осваја. Неке је толико опчинила да су без размишљања напустили београдски асфалт и гужву.

"Имамо неки план да буде не само бициклизам туризам, ко жели природу да се попне на Јастребац, да се прошета. Ми смо кренули у то мало, али нисмо то још привели крају, али ето надамо се да ће то да буде успешно", каже Ивана Маринковић из Ломнице.

На двоточкашу или аутом, путем кроз живописне пределе. Уз Јастребачку реку стара помељара. Скоро век и по воденични камен жито претвара у најфинију проју.

"Свакоме се свидело, каже много лепо ја сам овде родјен, реко ту лепоту много и не препознајем. Има ли прича о вампирима? Било некад сад тога нема", прича Стојан Ђурђевић, воденичар из села Буци.

Јастребац баш као и воденица има своју причу и туристичку предисторију. Некада омиљено излетиште, данас у срцу столетних букових шума нови концепт, "Лејк ризорт".

Услуга, атрактивни садржаји и бесплатни ваучери Министарства туризма резултирали су попуњеним капацитетима од маја до октобра.

"Осим природе ту је и вештачко језеро, авантура парк који већ ево другу сезону ради како треба, имамо ту дечије мобилијаре, вештачку стену, адреналин парк имамо зип лајн у повратном смеру, тако да једна мала планина , али компактна", наводи Владица Милутиновић из Јастребац "Лејк ризорта".

Оно што Јастребац чини посебним јесу његова питомост и пространство. Густа шума испресецана бројним потоцима.

Новинар РТС-а Драгослав Гогић каже да су крушевачки планинари трасирали око 150 км пешачких стаза овде на Јастрепцу.

Преко Јастрепца пролази и чувени Европски пешачки пут Е7 преко Соколовог камена и Беле Стене, а имамо и две стазе здравља. Од језера до црквице Света Петка и од планинарског дома све до Рибарске Бање.

Нетакнута природа, ваздух који омамљује, утабане стазе које воде до светих места и предела са којих се пружа јединствен поглед.

"За планинарење значи, без качкета, без креме за сунчање. Нон-стоп кроз шуму се пролази, предивно је", додаје планинар Георгије Аранђеловић.

Ни они најупорнији који су се испењали уз све врхове, па и Змајевац, нису наишли на змаја чија је ово, према легенди постојбина, али јесу на дивљач у ловишту које се простире на више од 400 хектара и Јастеребац чини још атрактивнијом туристичком дестинацијом.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара