Знате ли где је кафана у коју је свраћао краљ Петар на путу за Косово

У Куршумлијској Бањи увелико се ради на обнови и доградњи хотела "Жубор", који би прве госте требало да прими већ наредне године. Та бања, некада веома популарна на простору бивше Југославије, уз Пролом и Луковску и богатство лековитих термоминералних вода, природна је реткост којом се може похвалити мало која област у свету.

Нови власници се труде да достигну светске стандарде, али и очувају аутентичност, па је тако прво обновљена кафана у коју је свраћао и сам краљ Петар.

Кажу, ако посетите неко место, а не свратите у кафану која је његово обележје, нисте упознали душу тог поднебља. Тако је у Куршумлијској Бањи најпре обновљен ресторан "Преполац", чувен још из времена краља Петра, који је овамо свраћао на путу за Косово.

"Аутентичност је остала иста, само смо реновирали кухињу са комплет новом опремом, са којом ћемо лакше припремати егзотична јела и јела у понуди за наше госте", каже гастроном Михајло Јовановић.

Михајло Јовановић је некада овде радио, а након затварања Куршумлијске Бање отишао у свет, припремајући српске специјалитете.

"Могу да истакнем са задовољством да сам радио са великим мајсторима, чувеним италијанским куваром Ренатом Астаијем, са француским Родригезом и осталим великанима кулинарства. Имао сам и ту част да стицајем околности сретнем у Сочију Џејмија Оливера, чувеног светског и познатог кувара", каже Михајло.

Михајла је обрадовала вест да се живот полако враћа у Куршумлијску Бању, а себе види као једног од првих који су, након вишегодишњег одсуства, поново откључали своју кућу. Зна још многе своје комшије који ће то учинити.

За сада, на обнови хотела "Жубор" ангажовано је 30 мештана.

"Доста ми значи, не идем никуда, не плаћам стан, нема ништа, ту ми је близу кућа, 800 метара ми је далеко одавде, пред вратима ми је посао", каже Вукоман Миленковић.  

"Надамо се у будућности да ће бити пуно и гостију и мештана, да ће се вратити са стране, као и да ће оживети ово место. Надамо се да ће се отворити и продавнице", каже Бојан Вукосављевић из Куршумлијске Бање.

До отварања хотела, посла ће бити још за 70 радника, за које ће бити организовано стручно усавршавање како би посао обављали професионално, у складу са стандардима модерног хотелијерства.

"Врло је озбиљан задатак да се стари објекат у нов претвори, једноставно да се не примети да је био стар, него да буде нов, а у исто време да се обуче кадрови, да високим стандардом задовољимо наше госте", каже Радован Раичевић, директор АД "Планинка" из Куршумлије.

У обнову Куршумлијске Бање биће уложено 12 милиона евра, а први гости се очекују већ почетком наредне године.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво