Дивчибаре од турског бега купио Милош Обреновић, туристи на ту планину долазе скоро 100 година

Дивчибаре, Бања Врујци, манастири Лелић и Ћелије, као и бисер природе Таорска врела, дестинације су ваљевског краја које бележе највеће посете туриста. Од овог лета Дивчибаре постају и планински центар спортско-рекреативног туризма, захваљујући комплексу терена новоотвореног хотела "Црни врх".

Туризам су у Врујцима, после Првог светског рата, развијали сељаци на својим имањима са термоминералним изворима. По народном предању, свој двор ту је подигао и Милан Топлица, побратим Милоша Обилића.

Бања Врујци се развила у модерни спортско-рекреативни спа и велнес центар, за угодан боравак гостију. Хотел "Врујци" је носилац бањског туризма а комплекс "Нова бања" је велика развојна шанса.

"Подно Маљена и Сувобора, Бања Врујци представља бисер западне Србије. Својим термоминералним изворима, комплексом отворених базена, лековитим блатом, привлачи велики број туриста. Нарочито ове године очекујемо велики број посета", каже Бојана Глишић, директорка Тутистичке организације Мионица.

На стотинак километара од Београда су Дивчибаре, ваздушна бања на надморској висини од хиљаду метара. Благотворну климу први је запазио кнез Милош Обреновић који је почетком 19. века од турског бега купио целе Дивчибаре.

А почеци организованог туризма везују се за 1926. годину, када је 28 угледних Ваљеваца изградило насеље са 20 кућица-брванара за одмор. Браћа Милош и Јован Теодосић изградили су модеран хотел, а половином наредног месеца отвориће комплекс спортских терена, укључујући и халу спортова.

"Завршетком свих спортских садржаја на хотелу Црни врх имећемо један фантастичан планински ресорт који ће бити у функцији спорта, односно спортских екипа, учесника конгреса, породица са децом и свих других људи који воле природу и знају на који начин треба да очувамо и унапредимо ресурсе", наводи Филип Ђоковић, директор хотела "Црни врх".

На обронцим Повлена, у Доњем Таору, један од најлепших споменика природе, Таорска врела.

Током пролећа и лета хиљаде туриста пешачи по неколико километара да би видели овај бисер природе, највећу атракцију западне Србије. О врелима брине група мештана.

"2016. године смо основали ово Удружење заштите природе Доњи Таор све са циљем да заштитимо таорска врела и да обновимо ове наше запуштене и оронуле воденице", истиче Милан Јовановић, председник Удружења за заштиту природе Доњи Таор.

Незаобилазне туристичке дестинације су и ваљевски манастири. У кањону Градца су Ћелије, а недалеко и манастир Лелић у којем су мошти владике Николаја.  

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво