Луковска бања – рај за одмор и опоравак у коме је и краљ Милутин имао летњиковац

Луковска бања смештена је на највећој надморској висини у односу на сва лечилишта ове врсте у Србији. Природне лепоте којима је окружена, али и богато културно-историјско наслеђе, сврставају је међу најтраженије бање у земљи.

Смештена на источним падинама Копаоника, на надморској висини од 700 метара, у царству нетакнуте природе, Луковска бања је прави рај погодан за одмор, рекреацију и опоравак.

На само пар стотина метара дуж Луковске реке, налази се 37 термоминералних извора температуре воде од 20 до 70 степени Целзијуса. Овде су и Римске терме и купатило краља Милутина који је у бањи имао свој летњиковац.

Природа је овде била дарежљива, па туристи шетајући стазама здравља пуне плућа чистим ваздухом, а тело енергијом.

„Поред могућности да имају један савршен одмор у оваквом амбијенту, они имају прилику да баш захваљујући тим природним факторима, првенствено купањем у базенима са термоминералном водом и коришћењем ове климе и ваздуха, очувају своје здравље“, наглашава докторка Мирјана Глигоријевић.

Да гости активно проведу одмор, ту је и богато културно-историјско наслеђе, јер је тај крај био важна раскрсница која је спајала исток и запад у прошлости.

„Могу да посете Цркву Светог Ђорђа, која се налази на видиковцу одакле се пружа поглед на Луковску бању, и Цркву Свете Мине у селу Штави које се налази недалеко одавде. Ту су и лековите стазе здравља којима могу да шетају и уживају“, наводи туризмолог Марко Гашић.

„Код самих мештана постоји велики број легенди и предања да је и сам краљ Милутин имао своје дворе у том крају. Такође, неки стари истраживачу помињу да је тим подручјем пролазио Дубровачки пут којим се трговало рудом, која је касније стизала до манастира Светог Николе у Куршумлији“, објашњава археолог Милан Савић.

Луковски крај очувао је и традиционално добру кухињу, чији се рецепти преносе с колена на колено.

„Ми смо укомпоновали младост и искуство и од различитих намирница правимо разне специјалитете, превасходно из нашег краја. Наша позната пита редница, лепиње испод црепуље, домаћи сир, кајмак, све гледамо да буде домаће“ наглашава Небојша Ракић, шеф кухиње.

Смештајни капацитети су одавно мали да приме све оне који би овде да бораве и одмарају. Зато се гради још један хотел.

„У плану нам је да хотел завршимо до краја године. Капацитет хотела је 100 двокреветних соба са савременим велнес центром, са терапијским блоком и са отворено-затвореним базеном“, најављује Жарко Ђурић, директор Луковске бање.

У Луковској бањи све је подређено госту и његовом уживању, па љубазног осмеха и срдачности не мањка. Зато су радо виђени домаћини и за наше и за иностране госте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво