Дрина зелена и дивља, а знате ли какав је поглед испод воде

Још је неизвесно да ли ће ове године бити одржана традиционална Дринска регата у Бајиној Башти. Међутим, мношто је садржаја који туристе привлаче на ту реку не само лети.

Бајина Башта све је популарнија због бисера природе Дрине. Река је многима одавно заменила море и сваке године све је више смештајних објеката поред реке, омиљене свим генерацијама посетилаца.

За Матеју Радовић из Београда ту је рај на земљи.

„Место за уживање, има и базен, има да се људи окупају, има да се људи осунчају“, каже Марко Момчиловић из Београда.

Дрвени комплекси поред Дрине приступачни су и плићем џепу. За младе из тих крајева туризам је прилика за сезонски посао, каже Марина Милосављевић, будућа новинарка, коју од дипломе деле само три испита.

„Овде људи заиста долазе из разних крајева. Долазе нам из Немачке, долазили су нам из Белгије, из страних земаља и просто мислим да је ово место пету или шесту годину ради и да је сваке године попуњеније и попуњеније“, каже Марија Милосављевић из Бачеваца.

Ових дана већ су попуњени сви капацитети до септембра. Посебно су привлачни објекти на води до којих се може искључиво пловилом.

„Овде почиње вежбање баланса. Е онда, кад се већ враћају за Београд, Нови Сад, они су већ избалансирани, они се не љуљају, него ходају као по сувом“, каже Александар Савић из Бајине Баште.

Такав објекат прави је дар пасионираним заљубљеницима у природу и риболов, па је Невена Буча на одмору гитару заменила штаповима за пецање. Обилазак западне Србије, заокружила је Дрином.

„Толико неки мир вам даје наравно да када дођу концерти и кад све то крене, некако увек имате тај мир, који се баш налази овде у природи“, каже Невена Буча, музичарка из бенда „Фрајле“.

Природне лепоте Дрине и језера Перућац инспирисале су Александра Савића, авантуристичког водича, да завичај повеже са Европом.

„Лети радим овде, зими сам у Финској, на северу Финске, исто се бавим туризмом горе. Тако да учим мало и како они раде, шта они раде, мада, ја сам овде рођен и волим овај део, ми имамо много потенцијала“, каже Александар Савић.

Рафтинг, кајак, спуст...

Половином јуна почиње сезона пловидбе кањоном Дрине пут Вишеграда. Лепоте туристи откривају и са воде и на излетима у приобаљу.

„Бавимо се и излетима по планини Тари, поред стандардних комбијем, аутобусом, постоји и варијатна оф роудса, џиповима. Обилазак Таре из неке друге перспективе. Тара је испресецана са десетинама километара макадамских и земљаних путева, који су недоступни обичним грађанима, који дођу аутомобилима“, каже туристички водич Недељко Стаменић.

Водени спортови магнет су за љубитеље узбуђења, а рафтинг је само један такав сегмент.

„Кајак, неке спустеве онако индивидуалне. Наравно, радимо спустеве за веће групе. У задње време популарно је исто, кад је низак водостај, роњење. Исто је лепо да се из неке друге перспективе види Дрина, јер кад одете испод воде, доживите праву ону реку зелену, дивљу“, каже Милоје Јовановић.

Због свега што нуди Дрина, читав крај је кренуо током убрзаног туристичког развоја. Становништво од државе очекује подршку у развоју, али пре свега у чувању природног бисера, привлачног и туристима из земаља које имају море.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи