Најлепши део лепог, плавог Дунава тече кроз нашу земљу – на нама је да то искористимо

Да Србија има само Дунав, и то би било довољно за успешан туризам. Наравно под условом да се искористе све његове могућности. Протиче кроз десет држава, али на 588 километара кроз Србију је и најшири и најужи, и најдубљи, и најлепши.

Шест и по километара Дунавског пространства Голупцу даје више лик приморског него подунавског града. На самом улазу у Ђердапску клисуру чека нас Голубачка тврђава са девет кула.

„Свака кула је током историје имала посебно одбрану. Дакле, ако освојите једну кулу ви практично ништа нисте урадили. Фасцинантан је податак да нико никада војним путем није успео да освоји ову тврђаву“, напомиње Сретен Живковић, водич у Голубачкој тврђави.

Најпопуларнија туристичка тура је Голубац са бродића. У вожњу ће вас повести професор историје који је одлучио да катедру замени туристичким бродићем.

„Прича је спонтана и животна. Чамци су мој хоби, историја је мој занат, моја струка. Радио сам у Голупцу као наставник историје, мењао наставнице које су на породиљском и када су оне престале да се порађају морао сам да нађем посао и окренуо сам се својој другој, односно првој љубави, а то су Дунав и чамци“, објашњава своју одлуку Јован Коцмановић, водич туре „Голубац из бродића“.

Бициклизам или једрење, избор је ваш

Голубац лежи на најпознатијој европској бициклистичкој рути „Еуро вело 6“, а познат је и по воденим спортовима.

„Специфична ружа ветрова која се овде формира је погодна за једриличарски спорт. Имамо једриличарски клуб у самом Голупцу и ту туристи могу себи да приуште чак и то да науче да једре“, напомиње Саша Стокић, директор Туристичке организације Голубац.

Духовни препород

Манастир Тумане сазидан уочи Косовског боја, задужбина је Милоша Обилића. У њему се чувају мошти светог Зосима Туманског и светог Јакова.

„Народ долази у овој манастир из свих крајева света. Нема континента са ког неко у манастир Тумане не дође да прими овде благослов божији и молитвама туманских светитеља чудесно исцељење. Људи одавде одлазе као нови и препорођени“, тврди отац Димитрије Плећевић, игуман Mанастира Тумане.

Преспавајте у крошњи дрвета

У Голупцу се може преноћити у приватном смештају и за хиљаду динара. Ако желите коначиште у крошњи дрвета то ће вас коштати више. Госпођа Слободанка је здравствени радник. Одласком у пензију, отиснула се у туристичке воде.

„Може да се живи од посла у туризму ако знате како треба да радите и ако својим радом стекнете сталне госте који имају поверење у вас и ви у њих“, каже Слободанка Королија, власница апартмана „Бајка“.

Јохан Штраус Млађи је својеврсни промотер туризма на Дунаву већ век и по. Његов чувени валцер пронео је светом славу ове моћне реке.

Многи прекоокеански туристи долазе у Европи само да би крстарили Дунавом од Немачке до Црног мора, а његов најлепши део протиче кроз нашу земљу. Зато, запловите овог лета Лепим плавим Дунавом.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мај 2020, 13:26) - Lepota i otrovi ! [нерегистровани]

Svi otrovi u slivu Dunava,

talože se ispred Đerdapske brane!-Ribe ni rukama ne dirajte!

(понедељак, 18. мај 2020, 10:43) - Markovljev [нерегистровани]

Kontakti

Još jedna lepa reportaža o lepotama Srbije.
Moraćemo se naučiti da će svet biti drugačiji i da će uglavnom svako tražiti radost odmora u svojoj zemlji a da Srbija ima lokaliteta na izbor je dokaz i ova reportaže, samo opet fale kotakti na mesne Turističke centre, hotele i privatan smeštaj.

(понедељак, 18. мај 2020, 09:22) - Nedim [нерегистровани]

komentar

Niti je taj Dunav plav i nije tako lep kako ga hvalimo.On je sive boje a u njemu pluta mnogo plastike,razne mrlje što kruzeri ispuštaju.Vozio sam se od Beograda do Kladova turističkim brodom putuje 10 sati,hrana na brodu je dobra,u paket arr.je uračunato 2 noćenja u Kladovu i povratak autobusom.Cena je 175eura.Fakultativni izleti se doplaćuju još po25i30 eura ako idete da posetite "vinska sela" gde se gaji i degustira vino uz jelo.Aranžman prodaje Kontiki travel.

(понедељак, 18. мај 2020, 07:58) - Sale [нерегистровани]

Greška

Mi znamo samo nešto da upropastimo i uništimo , a ništa neznamo da iskoristimo !

(понедељак, 18. мај 2020, 06:51) - anonymous [нерегистровани]

Dunav

Treba ulagati u dunav jer ce nam se visestruko vratiti.
Napraviti vise hotela i restoran i napraviti nova i moderna pristsnista.
Iskoristi SVE tvrdjave i kule na njemu i oko njega.
Puno ulaganja ali se ce se vratiti visestruko.

(понедељак, 18. мај 2020, 01:29) - anonymous [нерегистровани]

Јосиф Ивановић против Јохана Штрауса

Може Штраус "Лепим плавим Дунавом" да промовише Дунав у Бечу. Код нас се Дунав промовише уз "Дунавске таласе" Јосифа Ивановића. То је српски национални валцер. И румунски, пошто је Ивановић из Темишвара. Тактове сви добро знате, уз њих плеше паланка у ТВ серији "Више од игре".