Шта све могу Београђани као туристи у Београду

Нових 400.000 туристичких ваучера, чија расподела ускоро почиње, први пут се могу користити и у Београду, Новом Саду и Нишу. Београд са радошћу очекује госте из свих делова Србије, а позива и Београђане, да бар неколико дана годишњег одмора искористе за туристичко откривање града.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић каже да су Београђани ти који су најбоља и најлепша свар у Београду.

"Ми смо град који има најбољу атмосферу у Европи, више пута смо добијали, како се обично то каже, ласкаву титулу града са најбољом атмосфером", рекао је Поповић.

Београд има неколико десетина туристичких тура, које ће се ових дана, полако обновити. Први се на улице отиснуо отворени аутобус. Бродови су још усидрени, али не задуго.

"Наши бродови су навикли да плове и они желе да плове. Како је писало на Картагини, живети се не мора, а пловити се мора. Очекујемо сваког тренутка прве туристе и прве знаке буђења после ове короне", каже Петар Ђорђевић, капетан Јахтинг клуба "Кеј".

У Београду можете кафенисати са кнегињом Љубицом, попити чај са краљицом Наталијом, отићи у Скадарлију на ревију шешира, проговорити неку, чиниш ’волико, са Милошем под топчидерским платаном, обићи Косанчићев венац, дворски комплекс на Дедињу.

Ту је и слатки и музички Београд, можете у обилазак бициклом, сегвејом… чиме вам воља.
Престоница има на десетине музеја и галерија са веома репрезентативним поставкама. У Храму Светог Саве последњих недеља нема туриста, а било их је са свих меридијана.

"Ми се молимо Богу и надамо се заиста да ће се поправити стање у свету и поново их овде очекујемо на лето. Наши људи ће се овог лета више определити за Србију и за обилазак туристичких места у Србији, тако да и ми, ето, позивамо да посете Храм Светог Саве", рекао је Драган Шовљански, свештеник у Храму Светог Саве.

Београдску тврђаву годишње посети два милиона људи. Више од пола су туристи. Једна је од најимпозантнијих у Европи, на чак 60 хектара.

"Многе културе су се овде преплитале, многи су народи прошли кроз Београдску тврђаву и оставила за собом све ове фантастичне грађевине које данас красе Београдску тврђаву", наводи Ана Рајлић из Београдске тврђаве.

Дуги и бурни векови дубоко су се наталожили у подземни Београд. Лагуми, римски бунар, војни бункер, барутана, део су туристичке туре која подједнако одушевљава и туристе и Београђане.

"У једном оваквом амбијенту где сте окружени споменицима који су настали од 1. до 4. века, овде у Београду које као оригиналне споменике Народни музеј чува на овом месту и кад уђете у ову дворану испод града, ја уживам да гледам своје госте који када изађу напоље кажу, па побогу ја нисам знао да ово имам код куће", испричао је Зоран Николић, туристички водич туре "Београд испод Београда".

Много тога још ми имамо код куће, само је потребно да истражимо.

На Ђурђевдан смо се после више недеља састали и добро испричали. Сад је време да планирамо путовања. Добродошли у Београд, а током лета, ето и нас код вас.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи