Завирите у чудесне тврђаве на Дунаву

На Дунаву су у средњем веку подигнута бројна утврђења која су служила за одбрану. Данас су право туристичко и културно благо. Књига „Тврђаве на Дунаву“ у издању РТС-а и „Прометеја“ доноси приче тих чудесних грађевина. Добро литерарно путовање и идеја за туристичко.

Кренимо Дунавом, на пловидбу дугу 200 станица! Прва станица Бач, једна од најстаријих тврђава у Србији. Грађена је у 14. веку. Јединствен је пример сагласја архитектуре и предела. Читава Бачка по њој је добила име, а сада има Европску награду за концепцију обнове.

Следе позната и мање позната утврђења, чудесан свет уметности грађења, легенди, народних предања, записа путописаца.

„Дунав и тврђаве на Дунаву су наше велико богатство и подсетио бих да је најдужи пловни ток Дунава у Европи баш кроз Србију. У књизи помињемо свих 12 (тврђава) за које се зна да су постојале на Дунаву и оно што је веома важно то је да се улаже и обнављају се тврђаве“, објашњава Зоран Колунџија, издавач.

Многима ће неке тврђаве бити право откриће. Рецимо Понтес, једно од чуда римске архитектуре и највећи мост у антици. И Рам. По једној легенди основао га је Рем да би неко насеље добило и његово име, као што је по популарнијем брату Ромулу назван Рим. Ту је као цариник, замислите, радио Вук Караџић.

Некад места сукоба, данас места сусрета  

Данас обновљена тврђава из литературе лако прелази у туризам.

„Нови важан туристички потенцијал и ми гледамо да то максимално искористимо. Прво обиђу Рамску тврђаву и онда иду на Сребрно језеро и обилазе друге дестинације, тако да ја очекујем да ове године имамо десетак хиљада посетилаца“, каже Драган Милић, председник Општине Велико Градиште.

Међу познате тврђаве с новим занимљивостима на овим страницама су Петроварадинска, једно од најбољих остварења европске барокне војне архитектуре које је до данас у целости сачувано, потом Голубачка, Смедеревска, Земунска, Београдска тврђава. 

Тврђаве су биле места сукоба, грађене на размеђи цивилизација, често непомирљивих култура. Данас су управо супротно, места сусрета.

Београдска тврђава је добар пример за то и као позорница манифестација културе, спорта, разоноде.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи