Врхунска вина, укусна трпеза и елитна бања чекају туристе у Врднику

Бање, планине, језера, реке, археолошка налазишта, узбудљиве урбане средине, градове. Све то има Србија. Ми вас подсећамо где све можете отићи током лета, а ви одаберите нешто по својој мери.

Фрушка гора има 18 манастира а половина их је у општини Ириг. Ми смо посетили Сремску Раваницу из 16. века, у којој се као највећа реликвија чува део моштију Кнеза Лазара. У порти манастира је споменик књижевници Милици Стојадиновић Српкињи, врдничкој вили како су је звали.

Милица Стојадиновић је прва жена ратни извештач у Србији. Позната је њена репортажа Срце и барикаде која је настала 1862. године у Београду, док је он био поприште великих ратних сукоба. Убрзо је та њена репортажа преведена на мађарски језик.

Фрушкогорска питомина позната је и као виноградарски крај. Винарије, којих је све више, туристи радо обилазе.

"Прво су кренули да долазе страни сомелијери и стручњеци за вина, а како се глас ширио тако све више долазе и туристи, чисто да би пробали вина", каже Мирко Нишкановић, Винарија "Деурић".

Овде се организују и "школе вина" у којима се учи о вину и финим винским манирима, како се пије, из каквих чаша, како се усклађују храна и вино.

"Ми имамо бањски, вински и верски туризам, значи једна мала средина све то има. Мало нас је ова новонастала ситуација померила све, али ми смо спремни и ево само очекујемо крај овога вируса и да ћемо наставити сезону", наводи Драган Драгичевић, директор Туристичке организације Ириг.

Бања у Врднику у елитном друштву 

Први европски цертификат за бањски, медицински и велнес програм стигао је крајем фебруара у бању Врдник, која је тако ушла у елитно друштво најбољих европских бања.

"Ми смо једини хотел у Србији, а можемо да кажемо да смо и једини хотел на просторима бивше Југославије који има овај сертификат, који ће нам сада сигурни смо отворити пут ка новим тржиштима и ово је пут да уђемо у каталоге познатих европских турооператера", наводи Јелена Радивојеић, директорка Хотела "Премијер аква".

Уз права иду и обавезе, сада још веће. Ковид-19 намеће нарочиту хигијенску опрезност у велнес центрима.

"Морамо испунити те ригорозне критеријуме, направити протоколе да би обезбедили гостима сигуран боравак, боравак без бриге, без ризика, то је оно што је најважније", указује Наташа Ранитовић, Кластер за велнес и спа туризам Србије.

У Врднику испуњавају жеље туристима - и ономе ко жели одмор без деце и породицама са децом за које су спремни посебни термо-базени и авантуристичики парк. За све - ту је чак 12 сауна.

Сремице важе за добре домаћице. Кад она зготови и умеси, равне јој нема.

"У свакодневном менију имамо штрудлу са маком, питу са јабукама. Нама је специјалитет куће дивљач, брендирали смо дивљач и по томе смо препознатљиви у целој Србији", каже Љиљана Јовановић из ресторана "Лугарница", Мала Ремета.

Док сви у ниском старту, чекамо укидање ванредног стања, туристички радници лепо време користе за уређење објеката и зелених површина око њих.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи