Посебна микроклима на Власинском језеру, а у њему – Моби Дик

Власинско језеро је највеће и највише вештачко језеро у Србији, познато по плутајућим острвима. Ту расте јединствена бреза која покреће острва када дува ветар, богато је биљним и животињским светом, заштићеним врстама. За оне који не могу да се определе, кажу домаћини, Власинско језеро је прави избор.

Предео изузетних одлика, нетакнуте природе еколошки чисте. Зелена пространства Власине, здрава и питка вода, пружају најбоље услове за одмор. Планински ваздух шири и освежава плућа, а шетњу претвара у уживање и јединствени одмор.

"Одушевићете се прелепим пејзажима, чистим ваздухом, лековитом и питком водом, као и енергијом коју ћете добити приликом боравка на Власини. Зато је и људи с правом називају ваздушна бања", каже Мирољуб Стаменковић, чувар природе.

Сузана Милановић из Сурдулице прича како се за 21 дан на језеру комплетно мења крвна слика.

"Овде долазе са стране људи. Ја препоручујем свима Власину, прво прелепо је овде, друго превише је здраво", додаје Сузана.

На здравље благотворно делује посебна микроклима коју стварају борова и букова шума, бескрајни теписи од ливада са више од 1.000 ендемичних биљних врста. Нектар са њихових цветова сакупљају пчеле, а власински мед је географски заштићен.

"Одликује се посебним аромама и у чији састав улази 20-ак, а можда и много више, медоносних биљака", наводи Драган Костадиновић, пчелар са Власине.

По језеру плове тресетне "галије" 

Пространу зелену висораван будно надгледа модро око вештачког језера које се налази на надморској висини од 1.213 метара. По њему плове тресетне "галије".

Моби Дик је највеће плутајуће острво на Власинском језеру површине 2.000 квадрата. Пре четири године насукало се уз обалу.

Тресетна острва су богата ретким биљним врстама и птицама.

"Од биљних врста је најкарактеристичнија и најпознатија Росуља или Месождерка. На острвима расте и строго заштићена врста, то је Маљава бреза", каже Новица Станковић, руководилац службе Предела изузетних одлика.

Чувар природе Радош Костадиновић каже да у језеру живи 18 врста риба. "Највише има сомова, штуке, деверике, караш, гргеч."

Потребно више капацитета за смештај 

Гости долазе током читаве године, највише их је од средине јуна до краја августа. На Власини има више од 2.000 лежајева у два хотела и викендицама.

"Оно што је од пресудног значаја за развој туризма на Власини је изградња канализационог прстена, улагање у инфраструктуру, отварање приватизованих хотела и изградње нових хотела", наводи Александра Поповић, председница општине Сурдулица.

Власина је погодна и за рекреативно бављење спортом, пешачење, трчање. Мештани кажу, да природа сама лечи и да јој се треба препустити.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи