Да ли сте знали која је то "голема" планина у Србији

Голију, једну од најлепших и шумама најбогатијих планина у Србији Унеско је прогласио Резерватом биосфере "Голија - Студеница" у оквиру Парка природе који се простире на више од 75.000 хектара. У голијским селима домаћини радо отварају врата гостима из читавог света који уживају у свим чарима боравка у готово нетакнутој природи.

Природа је била несебична и големој планини подарила богатство коме се тешко може одолети. Зато легенде кажу ова лепотица и доби име Голија. Огромни шумски комплекси, планински пропланци и потоци на први поглед освајају.

"Мој рођени брат је сваке године зими овде са децом и препоручио нам ју је због чистог ваздуха, због добре воде, због добрих температура ноћу", каже Кристина Марковић из Београда.

Радоје Зец из Прибоја каже да је од првог свог доласка на планину добио жељу да ту направи кућу.

Исконска лепота се лако осети и упија, па се после боравка на падинама Голије гости готово увек поново врате, да је боље упознају. Сваки дамар ове планинске лепотице најбоље познају вредни пољопривредници и сточари који су постали и прави туристички домаћини.

"Јер ми живимо овде и радимо, значи имамо, гајимо сво поврће, гајимо, имамо и стоку, тако да наши гости се увек прикључе тим радовима, уберу плодове или помогну нешто плевити, копати, сејати, а и уживају после у тој храни", каже Радован Аврамовић, власник виле Аврамовић из Куманица.

И шетња и адреналин 

У Куманици, уз одмор у тишини, препоручују и шетњу планинским стазама, за храбре и знатижељне направили су и адреналински парк. Све је више домаћина који пажљиво осмишљавају најбољу комбинацију за идеалан одмор у подножју велике, шумовите планине.

"Ми смо се трудили да комплетан комплекс урадимо да нам буде у споју са природом и да буду све куће урађене од природних материјала, као што смо се базирали на нашу аутентичну храну и традиционалну коју спремамо", каже Драшко Милосављевић, власник Голијских конака из Комадина.

И на Дајића брду, одакле се виде сви голијски врхови, срдачни и гостопримљиви, у аутентичном амбијенту природне дарове радо деле са гостима.

"Све ово што видите овде то је домаће, од сира, кајмака, пршуте, домаћи хлеб, чварци, све овај, то је оно што мало разликује од свега", каже Младен Луковић, власник "Голијског дара" са Дајића брда.

За сваког понешто 

У Резервату биосфере "Голија - Студеница" за сваког има по нешто и у свако годишње доба. Тако у Рудном гости могу и да јашу коње и возе се чезама.

"Лепота, сунчаних дана највише у години имамо. Други у Европи по видљивости звезда и зато се људи грабе да дођу на Рудно јер једна висораван, једна лепотица, где људи воле да уживају", каже Милијана Шеклер из Рудна.

"Да се нагледају лепоте и надишу чистог ваздуха. Толико могућности за бављење планинарењем, пешачењем, бициклизмом, значи упознавањем биљака, животиња, свега онога што можда нисмо имали прилике до сад", каже Слађана Миликић из пансиона "Небо Рудно'".

У голијским селима поштују природу, труде се да је очувају и другима укажу на све лепоте Парка природе и резервата биосфере у којем живе. А Голија крије још много небрушених драгуља.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво