Читај ми!

Реплика неолитског села уместо депоније код Раткова

У селу Раткову, у општини Оџаци, на месту некадашње депоније, почела је да ниче зелена оаза и реплика насеља из петог и четвртог миленијума пре нове ере.

На обали Багер баре у Раткову, на простору од око два хектара, донедавно се простирала сеоска депонија. Риболовци из целе Србије долазе овде да пецају, јер је вода богата рибом. Удружење риболоваца покренуло је акцију да се депонија уклони.

„Скупили смо се ту из комшилука, другари пецароши, риболовци са жељом да средимо место где су многи одрасли, научили да пецају, научили да пливају. Временом, видевши ту нашу упорност, ту неку лудачку упорност, онда се укључила и локална самоуправа и урадила оно што је, на неки начин, и њена дужност“, каже Милан Дошен из Удружење риболоваца „Багер бара“ из Раткова.

Подигнути су први објекти, имитације неолитских кућа. Ове куће, винчанског периода, грађене су од вертикално пободених дрвених облица, око којих је уплетено пруће, преко чега се наносило влажно блато или глина, помешани са сламом или песком.

„Идеја јесте да посетиоце Багер баре, која је пре свега ревир за спортски риболов, анимирамо са додатним садржајем. Оно што смо приметили је да је углавном деци то интересантно и породицама које долазе и да виде домаће животиње и да пецају и да уживају у природи на неки начин“, објаснио је Милан Дошен.

У периоду Винче људи су почели да узгајају домаће животиње. У зависности од средстава, ту ће се наћи аутохтоне сорте оваца, магараца, коза, као и старе расе паса.

Биволице Џери и Лепа су за сада једини становници овог неолитског села и они долазе са Старе планире. Међутим, очекује се да ће им се ускоро придружити још неке животиње и да ће ово неолитско село у потпуности оживети.

За подизање неолитског села потребна су средства. Како кажу ови ентузијасти, биће упорни, закуцаће на сва врата. Надају се да ће већ следећег пролећа овде долазити организоване групе, пре свега деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво