Читај ми!

Још није касно да засадите фотинију

Ако сте одлучили да засадите живу ограду још увек није касно. Само треба водити рачуна да све врсте не расту истим темпом. Зимзелени украсни жбун фотинија, чија се лепота огледа у двобојним зелено-црвеним листовима, изузетно је популарна, нарочито сорта Red Robin.

Када сређујемо двориште често је дилема чиме га оградити. Размишљам да део дворишта оградим фотинијом, зимзеленом двобојном биљком која има веома интензиван раст, за годину дана нарасте и преко једног метра.

Онима који се одлуче за живу ограду, није лако да одабру врсту: да ли да буде зимзелена или листопадна, цветна, она које се орезује или не, избор је велики.

Живе ограде лепо изгледају када су у њима различите биљке, само треба водити рачуна о томе да све те врсте расту истим темпом. Постоји много врста фотинија, и већина се слично одржава. Саде се од јесени до пролећа. Најпопуларнија у нашим крајевима је фотинија Red Robin.

Јелица Спасојевић из Расадника у Београду каже да ако ова фотинија током пролећа има лепе беле цветиће то је знак да јој све одговара.

„У пролеће и у јесен вршимо прихрану. Трпи орезивање у било којој форми и врсти често је и калеме по расадницима. Уколико се калеми има кугласту форму као дрво и тад је нижег раста, углавном до метар и 20 сантиметара. Не може у саксији исто брзо расти, у саксији треба више неге“, објашњава Спасојевићева и наглашава да се фотинија може орезивати и на јесен, али не треба чекати касну јесен.

Ове биљке остају напољу током зиме у истом облику, снег их неће оштетити. Наравно, опасне су екстремно јаке зиме са голомразицом и велики минуси током неколико дана. Тада могу одбацити неки лист, објашњава Јелица, а нови ће кренути од пролећа.

Фотинија припада породици ружа, пореклом је из Азије. Позната је као „лепотица шибља“ или „божићне бобице“. Воли добро осунчане просторе и важно је да око њеног корена земља буде окопана и да нема траве јер успорава њен раст. Идеално заливање је кап по кап.

Најбоље успева када се залива редовно, али када се укорени може да поднесе и благу сушу. Немојте дозволити да се вода нађе на лишћу, цветовима, плодовима или стабљикама. Жуто обојено лишће обично указује на то да је биљка превише заливана.

„Углавном се свима свиђају њени црвени избојци. Што је више на сунцу постаје све више црвена. Када је посадите на месту које је баш на сунцу, она ће све више и више добијати прелепу боју. Можете је посадити и у хладовни али листови неће доћи до те црвене нијансе и онда нема неку ефекта. Онда више личи на ловор-вишњу“, наводи Јелица Спасојевић.

Уколико имате глиновиту земљу или слабо дренирану, у рупу у коју ћете засадити фотинију требало би да умешате неколико шака компоста и песка. Фотинија не сме постати прегуста, годишње орезивање је важно због циркулације ваздуха и спречавања обољења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара