Читај ми!

Вулкан Мауна Лоа на Хавајима „еруптирао“, а спавао скоро 40 година

Скоро 40 година „одмарао“ се највећи активни вулкан на свету, Мауна Лоа на Хавајима.

Нешто пре поноћи, по локалном времену, 28. новембра 2022. године вулкан се „пробудио" и почео да избацује лаву. Ово је прва ерупција вулкана од 1984. године.

Становништво је добило упозорење о опрезу и посебним мерама заштите и понашања, нарочито у деловима у којима би лава могла да се излије.

„Хавајски вулкани нису претња за становништво као ни за авионски саобраћај изнад острва", навели су из Хавајске туристичке управе на Твитеру.

Како је саопштила Национална мретеоролошка служба Хаваја, пепео би могао да се акумулира у појединим деловима острва, јер га носе ветрови, као и вулканске гасове.Нема назнака да постоји опасност за оближње заједнице, нити су издати налози за евакуацију. Као мера предострожности, отворена су два склоништа, иако је „отприлике половина" забележених ерупција Мауна Лое остала у области врха без претње насељеним подручјима", наводи се у у саопштењу Агенције за ванредне ситуације.

„Људи са респираторним болестима треба да остану у затвореном простору како би избегли удисање честица пепела, а свако ко је напољу треба да покрије уста и нос маском или крпом", упозорила је канцеларија у Хонолулуу.

„Пад пепела може оштетити возила и зграде, загадити водоснабдевање, пореметити канализацију и електричне системе и оштетити или убити вегетацију", напоменули су из Метеоролошке службе Хонолулуа.

Мауна Лоа је највећи вулкан на Земљи и један од пет вулкана који чине острво Хаваји у америчкој савезној држави Хаваји. Овај вулкан је у облику штита, који је и специфичан за подручје северног Пацифика. Висина, рачунато од морског дна, му је 10.099 метара, од чега је над морем 4.169,40 метара. Од њега је виши вулкан Мауна Кеа за 37 метара и он је највиши вулкан на Хавајима.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво