Читај ми!

Зелена пастрмка захваљујући упорности биолога – више није на листи изумрлих врста у Колораду

Зелена пастрмка (greenback cutthroat trout) један од својеврсних симбола државе Колорадо, проглашена је изумрлом пре више од 50 година. Али прошле недеље званичници су пронашли прву потврду да се пастрмка поново размножава у дивљини.

Званичници паркова у Колораду и других површина које обухватају водена станишта, открили су да се пастрмке природно размножавају у Херман Гулчу у округу Самит, наводи се у саопштењу за јавност.

Ово откриће служи као доказ да је интензиван програм поновног увођења у природу (реинтродукција) успео да врати ову врсту рибе са ивице изумирања. 

Сматрало се да је ова врста изумрла 1937. године због загађења услед рударства, риболова... Али 2012. године, особље организације Colorado Parks and Wildlife открило је малу популацију зелене пастрмке у Бир Крику, на југозападу Колорадо Спрингса. 

Ово је покренуло напоре више агенција да заштите малу количину воде где су се размножавале угрожене рибе, наводи се у саопштењу.

Поред заштите станишта пастрмке, званичници су развили и популацију у заточеништву у мрестилишту. Почевши од 2016. године, почели су да пуштају младе зелене пастрмке из ових популација рођених у заточеништву у дивљину - укључујући и локацију Херман Гулч.

На том месту, зелене пастрмке су прве које су достигле зрело доба и почеле да се размножавају саме, каже се у саопштењу. Постоје и друге младе популације рођене у заточеништву у неколико других сливних токова, али оне нису довољно старе да би се размножавале.

Гувернер Колорада Џаред Полис похвалио је ово откриће као победу за очување природе: „Иако ћемо наставити да чувамо зелену пастрмку из наших мрестилишта, чињеница да се оне сада успешно размножавају у дивљини је узбудљива чињеница за будућност ове врсте. Ово је огромна прича о успеху у очувању дивљих животиња и сведочанство на светском нивоу".

Биолози који су учествовали у пројекту и радили вредно на терену у нади да ће спасити ретку рибу такође су узбуђени због открића.

„Наш тим теренских техничара је унео неколико примерака младих риба у поток воде која им одговора. Када смо после годину дана ухватили рибу за коју се видело да је тек недавно рођена, стара око годину дана, било нам је јасно да смо успели и да је она била производ самосталног разможавања у природи. Били смо изван себе", рекао је Бојд Рајт, биолог који је водио пројекат реинтродукције зелене пастрмке.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се