Читај ми!

Где њима није добро, није ни људима - у опасности 50 одсто врста птица

Недавно објављен Извештај „Стање птица у свету 2022." показује да је свака осма врста у великом ризику од нестанка. Како би се указало на значај очувања птица, већ три деценије у 35 земаља организује се Европски викенд посматрања птица почетком октобра, у време када милиони селица напуштају Европу.

На простору Србије гнезди се чак две трећине птица које насељавају Европу. Љубитељи птица посматрали су их на 27 локација, у резерватима и парковима природе попут Засавице, Великог блата, Царске баре.

У Србији су 123 врсте птица на Црвеној листи као критично угрожене. У Царској бари је 259 различитих врста птица у шумама, на ливадама и мочварама.

„У Војводини и пестициди утичу на птице и тровање. Решавање глодара јако добар пример решавања глодара, а да не буде отров - јесте постављање дрвених стубова у облику слова Т где ће птице грабљивице, сове ветрушке, мишари стајати и разгледати свој плен, и затим га хватати", објашњава Јасна Јованов из „Резервата природе" у Зрењанину.

У свету опада популација готово 50 одсто свих врста птица.

„Птице су нам изузетно важни индикатори средине у којој живимо. Не можемо птице посматрати само као ресурс који треба искористити. Оне су потпуно незаменљив део природе и природне равнотеже која нам је потребна. Тамо где птицама није добро, није добро ни људима", каже орнитолог Милан Ружић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

А да птице могу да се спасу показује пример белоглавог супа, чија је колонија у кањону Увца, уз мало више труда нарасла на 500 јединки.

Орнитолози даноноћно прате орлове крсташе којих је данас 10, а пре шест година било је познато само једно гнездо орла који краси грб Србије.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво