Читај ми!

„Успавани џин“ Антарктика могао би да потопи планету, човечанству би било боље да га не буди

Урушавање „успаваног џина“ Јужног пола могло би да изазове катастрофалне планетарне поплаве и подизање нивоа мора до краја овог века и у наредним вековима.

Уколико се климатске промене наставе тренутним темпом, топљење Источне антарктичке ледене плоче до 2300. године подићи ће ниво мора за један до три метра, а до 2500. за два до пет метара.

Истраживање, које је спровео међународни тим научника, објављено је у часопису Нејчер (Nature).

Научници напомињу да би овај потенцијално катастрофални исход могао да буде избегнут ако би државе широм света поштовале оно што је договорено на Климатском самиту у Паризу 2015. године – смањивању емисија гасова са ефектом стаклене баште како би се раст просечне температуре ограничио на испод два степена Целзијуса.

Планета се тренутно у просеку загрејала за 1,1 степен Целзијуса у односу на период с почетка Индустријске револуције.

Уз непромењену потрошњу енергената и непромењене емисије гасова из фосилних горива прогнозе су да ће до 2100. године просечна температура порасти за 2,7 степени.

Све мање времена да га не пробудимо

Истраживања, међутим, показују да ће – уколико се раст глобалне температуре задржи испод два степена – топљење Источне антарктичке плоче до 2500. године подићи ниво мора за пола метра.

То значи да ће „успавани џин“, који у себи садржи највећи део глечерског леда на Земљи, наставити свој сан и да највероватније неће допринети подизању мора наредних деценија.

Ипак, одређени пораст нивоа мора не може да буде избегнут због топљења леда у западним деловима Јужног пола и нa Арктику.

Оно што је још важније, јесте да човечанство има све мање времена да избегне сценарио буђења „успаваног џина“ на Јужном полу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво