Читај ми!

Вулкан на Исланду поново се "пробудио"

На југозападу Исланда, 32 километра од Рејкјавика, дошло је до ерупције вулкана изазваних мањим сеизмолошким активностима. Лава се шири у правцу међународног аеродрома, авио саобраћај није у прекиду.

До ерупције вулкана је дошло после неколико мањих земљотреса, који су евидентирани на том подручју. На истој локацији вулкан је током марта 2021. године избацивао лаву дуж пукотина од 500 до 750 метара, навели су из исландске метеоролошке канцеларије (ИМО). 

Из пукотина у земљи вулкан избацује лаву и дим на страни планине Фаградалсфјал, на којој је прошле године дошло до ерупције која је трајала шест месеци. Перјаница ерупције вулкана видљива је широм полуострва.

„Туристи и становници треба да избегавају ово подручје због отровних гасова, иако не постоји  ризик од оштећења инфраструктуре. Проглашена је "црвена шифра" која забрањује летење авионима изнад локације иако су послати хеликоптери да испитају ситуацију", наводи се у саопштењу Одељења за цивилну заштиту и ванредне ситуације.

„До сада није било прекида у летовима за и са Исланда, а међународни коридори летења остају отворени", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова земље.

За разлику од ерупције 2010. године ледом прекривеног вулкана Ејафјалајокул, која је зауставила око 100.000 летова и натерала стотине Исланђана да напусте своје домове, не очекује се да ће ова ерупција избацити много пепела и дима у атмосферу.

Исланд који је смештен између евроазијске и северноамеричке тектонске плоче, има око 130 вулкана. Неки од њих убрајају се у највеће на планети.

На Исланду су чести и земљотреси, као и појачана вулканска активност услед активности две тектонске плоче које се крећу у супротним смеровима.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво