Читај ми!

Нема градње без садње у Крагујевцу - може ли тако и у Београду

Занимљиву акцију „Нема градње без садње" покренула је општина Крагујевац. Ниједан инвеститор у овом граду не може да добије употребну дозволу уколико не посади одређени број стабала. Проверавали смо да ли тако може и у Београду.

Информација о локацији и локацијски услови су два документа која претходе свакој градњи. Локацијским условима се одређује шта се и колико може градити на некој парцели и тај документ одређује и колико зелених поршина треба да буде. Да ли ће то бити цвеће, трава или дрвеће утврђује се пројектом.

„По добијању локацијских услова, пројактант је у обавези да изради пројекат за грађевинску дозволу. Када тај пројекат буде завршен, стичу се услови, уз решено одговарајуће право на грађевинском земљишту или на објекту, да инвеститор поднесе захтев за издавање грађевинске дозволе. Она се издаје електронским путем, у року од пет дана од дана подношења уредног захтева", објашњава Александра Дамњановић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Да би радови почели, потребна је пријава и да инвеститор плати надоканаду за уређење грађевинског земљишта. Кад је објекат завршен, комисија обавља технички преглед.

Употребну дозволу није могуће добити уколико је инвеститор одступио од пројекта којим је одређено и како треба да изгледа окружење. Осим у случајевима када се граде луксузни стамбени блокови који се рекламирају и као зелене оазе, иневститори се углавном труде да обезбеде што више квадратних метара станова и места за паркирање.

Често је у центру града немогуће обезбедити и минимум зеленила, јер се вишеспратнице наслањају једна на другу, а инвеститори су спремни да сами финансирају друге садржаје само ако процене да је то њихов интерес. 

„Постоје објекти који морају бити у обавезној јавној својини и објекти јавне намене који то не морају. Дакле, знамо сви да већ деценијама имамо примере да правна и физичка лица граде приватне клинике, да се граде приватна обданишта, приватне основне школе и то је могућност коју закон познаје и што се у пракси већ дешава. Не постоји никаква обавеза нити се може натерати инвеститор да гради уколико то не жели, односно, да врши право, ако то не жели", додала је Дамњановићева.

„Икеа" је,   на пример,  финансирала измештање водотока и изградила обалоутврду поред свих објеката у Бубањ потоку. За уложени новац држава умањује обавезе за уређење грађевинског земљишта.

Инвеститор тржног центра код Аде Циганлије саградио је пасарелу и донирао је граду јер је проценио да ће се улагање исплатити због већег броја купаца. Ипак, инвеститори ретко улажу у објекте јавне намене.  

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво