Читај ми!

Буђење еколошке свести кроз уметност

Манифестацији БИОС АРТ, у организацији Завода за проучавање културног развитка циљ је буђење еколошке свести кроз уметност. О начину на који је Завод одлучио да заинтересује грађане за РТС говори директор Марко Крстић.

„Умрежи се“ је слоган ове манифестације. Како сте грађанима представили везу културе и екологије и какве програме сте припремили?

– Екологија свакако спада у топ три теме на глобалном нивоу и јако је важно да имамо неку врсту дијалога и комуникације између духа културе, природе и екологије. У том смислу, направили смо једну занимљив програм током месеца јуна где радимо са нашим партнерима, другим институцијама у култури, Музејем примењене уметности, Музејем на отвореном 'Старо село' Сирогојно и 'Дигитални номади' који су на Дивчибарама.

Имали смо јако пуно интересантних изложби и трибина. Преко недеље радимо овде, а викендима путујемо. Прошлог викенда смо били у Сирогојну, где смо имали три промоције књиге.

Какве су реакције на предавањима, изложбама? Јесмо ли свесни колико начином живота негативно утичемо на законитости планете?

– Реакције су сјајне, и наравно, они желе да се што више укључе у некакву димензију на који начин они могу да помогну у екологији на нивоу појединца.

Ми стално морамо да подсећамо нааше грађане на који начин они могу сами да утичу на све то. Друго је питање на који начин то треба и системски да решимо. Мислим да тиме морамо озбиљније да се позабавимо него до сада.

За викенд идемо на Дивчибаре, код једне веома занимљиве организације 'Дигитални номади' која је тамо направила једно еколошко село које је пре свега посвећено радницима у ИТ-у. Њихов слоган је 'Екологија – култура – технологија'.

Шта све можемо предузети да смањимо или потпунои избегнемо да загађујемо своју околину?

– То је тешко питање на које се и на глобалном нивоу покушавају да пронађу начини да се одговори. Ми ћемо, надам се, у наредном периоду имати и неке конкретне предлоге.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво