Читај ми!

Да ли нас очекује лето тропских ноћи и рекордних температура

Према прогнозама, велика је могућност да је пред нама лето са температурама изнад просека, слабијом количином падавина и ноћима када се жива и термометру неће спустити испод 20. подељка.

Климатолог Владимир Ђурђевић каже да је тешко давати прогнозе о томе колико ће бити топло наступајуће лето.

„Сигурно нас очекује једно веома топло лето, бар према оним прогнозама које тренутно имамо и према ономе како је до сада изгледао јун. Видимо да је један период за нама прилично високих температура и тај период ће се вероватно, према прогнозама, наставити", рекао је Ђурђевић и додао да ће лето свакако бити са температурама изнад просека и неколико топлотних таласа.

Наглашава да највише забрињава недостатак падавина и то што није било „озбиљне“ кише дуже време. Последњих месеци је, каже, присутан дугорочан дефицит влаге, што ће се према прогнозама наставити, и што је велики притисак за пољопривреду.

Ђурђевић каже да ће ових дана бити тек краткотрајних пљускова, нешто већих у среду, након чега опет следи десетак дана са веома високим температурама.

Број сушних лета у једној деценији се временом повећава

Коментаришући могућност да ће овогодишње лето имати чак 60 тропских дана у низијама и 15 до 20 дана са температурама већим од 35 степени Целзијуса, Ђурђевић каже да – постоји шанса за тако нешто.

„Када гледамо за шта имамо тренутно највећу вероватноћу овог лета, имамо за тај сценарио у коме ће бити велики број тропских дана, велики број дана са температурама преко 35 степени. Прилично су незгодне и високе ноћне температуре, посебно у смислу здравља, јер стварају притисак на здравље хроничних болесника“, рекао је Ђурђевић.

Тропске ноћи су оне када температура не пада испод 20 степени. Очекује се, према прогнозама, наставак тог тренда, као и лето које је топлије од просека.

Када је реч о пољопривреди, суши и жетви пшенице која следи, Ђурђевић каже да је проблем и у систему наводњавања, о чему „треба размишљати у будућности као о развојној шанси“, посебно имајући у виду да ће изузетно топла и сушна лета бити чешћа наредних деценија.

„Оваква лета су била једном у десет година, средином 20, века, а како се приближавамо средини 21. века, вероватно ће се дешавати два до три сушна лета у току једне деценије“, каже Ђурђевић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво