Читај ми!

Да ли ће нестати „Глечер судњег дана“

Упозорења научника су све чешћа и алармантнија, јер се глечер назван "Глечер судњег дана" на Антарктику убрзано топи. Сматра се кључним за глобални пораст нивоа мора.

Глечер "Thwaites"  је величине Флориде, налази се на западу Антарктика. Име је добио због могућности да подигне ниво мора за пар метара.

Повлачи се великом брзином, по проценама научника, док океан који се загрева полако топи његов лед одоздо, што доводи до бржег тока, већег пуцања и претње колапса за свет и климу.

Глечер доприноси са око четири одсто годишњем глобалном порасту нивоа мора. Ако се отопи, глобални ниво мора би порастао, што би милионе људи који живе на обалним локацијама довело у опасност од екстремних поплава.

Како је навео тим научника, све је више новоформираних пукотина на глечеру, кроз које продире топла вода испод глечера. Докази су сакупљени сателитским снимањима.

„Ако се плутајући ледени покривач разбије, његов утицај на пораст нивоа мора ће се повећати за 25 одсто. Могло би да дође до драматичне промене испод глечера за само неколико година", истакао је професор геологије Тед Чемберс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара