Читај ми!

Кућни љубимци – ми смо њима цео свет, а они нама најбољи пријатељи

Љубимцима треба дозволити и опростити несташлуке сваки дан, а посебно 30. новембра, јер је данас Светски дан кућних љубимаца. Ово је и дан да се сетимо свих оних који чекају да буду удомљени и постану наши љубимци.

Велики број људи осећа наклоност према кућним љубимцима и ужива у њиховом друштву. То уопште није чудно, јер нам кућни љубимци пружају безусловну љубав и поверење, а чак нам помажу да се ослободимо стреса после напорног дана на послу.

Ми смо њима цео свет, а они нама најбољи пријатељи који пружају безусловну љубав, терапеути, неко ко може увек да нас насмеје.

Доказано је и да власници кућних љубимица имају нижи притисак и холестерол, јачи имуни систем, брже се опорављају од болести и вируса.

Због њих смо чешће у шетњи што побољшава и њихово и наше здравље.

Међутим, куповина или усвајање кућног љубимца је важна одлука. Пси и мачке захтевају наше време, новац и стрпљење, као и дугорочну посвећеност. Некада чак и преко 15 година.

Постати власник кућног љубимца може бити заиста фантастична животна одлука, али само ако добро размислите пре него што набавите љубимца. Одговори на нека од ових питања, како саветују у Орки, могу вам помоћи да лакше донесете одлуке везане за набавку љубимца.

Зашто желите кућног љубимца?         

Ако купујете или усвајате кућног љубимца само зато што је то нешто што "треба урадити" или зато што желите да испуните жељу својој деци – погрешићете.

Да ли имате времена за кућног љубимца?

Псе не треба дуго остављати саме. Они су друштвене животиње којима је неопходно присуство власника и редовна физичка активност. Мачке су независније, али се и оне осећају усамљено ако им не поклањате довољно пажње.

Да ли финансијски можете приуштити кућног љубимца?

Да би ваш кућни љубимац био здрав, безбедан и срећан, морате се припремити на одређене трошкове. 

Да ли се сви укућани слажу са набавком кућног љубимца?

Да ли живите у стану или кући са двориштем?

Да ли Вам сметају животињске длаке у кући или је неко у домаћинству алергичан на кућног љубимца?

Да ли сте спремни да се носите са здравственим и другим проблемима?

Да ли ћете бити одговоран власник кућног љубимца?

И на крају, да ли сте припремљени на то да задржите кућног љубимца и бринете о њему током читавог његовог живота?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво