Читај ми!

Има ли метеорологија одговоре на питања која муче сеизмологе

Последњих месеци Србију и околне земље погађали су земљотреси слабијег интензитета. О разлозима због којих се догађају такви потреси, дешавањима у Земљином језгру, али и шта можемо очекивати у будућности за Јутарњи програм РТС-а је говорио метеоролог Иван Ристић који већ две године ради истраживања о земљотресима.

Метеоролог Иван Ристић се већ две године истражује проблем померања тла и наводи да по његовим налазима узрок глобалног отопљења није у атмосфери, већ у самој Земљи и структури њене коре, односно урбанизацији.

„Значи, узроци глобалног отопљења леже испод нас. Земљотреси су производ тог глобалног отопљења и они га производе. Како глобално отопљавање буде напредовало, биће све више тих малих земљотреса“, тврди Ристић.

Истиче да је температура на површини Сунца 5.700 степени Целзијуса. Између Сунца и Земље је вакум. У будућности ће се загревати Земља и биће све више потреса.

„Бавим се нумеричким моделирањем атмосфере и постоје три константе, соларна, константа са угљен диоксидом и константа температуре на два метра испод земље.Све три утичу на температуру Земље. Треба направити студију везану за промену климе“, наглашава метеоролог Иван Ристић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво