Читај ми!

Хоће ли "опстати" Велики корални гребен у Аустралији

Будућност Великог коралног гребена озбиљно је угрожена. Најновија истраживања објављена у часопису „Current Biology“, истичу да је само око два одсто гребена сачувано од избељивања.

Ново истраживање појавило се неколико месеци после лобирања аустралијске владе да се корални гребен уврсти на листу светске баштине, као подручје које је „у опасности".

Наде да би корални гребен могао да избегне глобално загревање и опорави се, доведене су у питање објављеним истраживањем.

Професор Тери Хјуз са Универзитета "Џејмс Кук" и његове колеге проучавали су локације на којима се дешава избељивање и открили да је само 1,7 одсто појединачних гребена избегло бељење.

Скоро сва места која су избегла оштећење налазила су се у области познатој као „Swain" гребени у јужном делу морског парка, који је на листи светске баштине.

Неки стручњаци који се баве проучавањем гребена надају се да ће хладнија подручја служити као уточиште од избељивања, омогућавајући коралима да преживе и природно распршују своје ларве на оштећене гребене.

„Свет је сада препун некадашњих потенцијалних уточишта коралних гребена који су од тада избељени. Гребени ће се борити да преживе, чак и ако државе буду успешне у испуњењу обећања на преговорима о клими одржаном у Глазгову", рекао је водећи стручњак за гребене Тери Хјуз.

Тропски гребени су један од светских екосистема који су најподложнији климатским променама, са широко распрострањеним утицајима који се већ виде са глобалним загревањем за 1,1 степен Целзијуса.

Када корали предуго остану у топлој води, одвајају се од алги које им дају већину хране и боје. У екстремним случајевима ово избељивање може убити корал. Избељивање корала изазивају температурни скокови морске воде.

Велики корални гребен који је дугачак 2.300 километара, до сада је претрпео три велика избељивања 2016, 2017. и 2020. године.

За гребен су такође штетни и циклони, као и морска звезда коју називају „трнова круна", која се храни коралима.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара