Читај ми!

Остала само једна женка северног белог носорога у програму борбе за спас врсте

Повлачењем 32-годишње Најин из програма покушаја спасавања северног белог носорога од комплетног изумирања, њена ћерка Фату остала је једина донорка јајних ћелија.

Најин и њена ћерка Фату последње су припаднице врсте северног белог носорога на планети од када је у марту 2018. године угинуо мужјак Судан.

Научници покушавају да спасу врсту од сигурног изумирања методама вантелесне оплодње.

Након повлачења 32-годишње Најин, Фату је остала једина донаторка јајних ћелија.

Колико је познато, других живих мужјака нема, а ниједна од преостале две женке ове врсте не може носити младунче до краја периода гравидитета.

Северни бели носорози, који су заправо сиви, слободно су тумарали простором који се простирао у неколико земаља источне и централне Африке, али је њихов број нагло опао због широко распрострањеног криволова. Ловили су их немилице због рога.

Тим организације „Биорескју“ (Biorescue), предвођен истраживачима са немачког Института Лајбниц специјализованих за животиње у зоолошким вртовима и истраживање дивљих животиња, утркује се са временом како би спасaо најугроженијег сисара на свету.

„Стручни тим донео је одлуку да старију од две преостале женке, 32-годишњу Најин, искључи из даљег програма прикупљања јајних ћелија“, наводи се у саопштењу „Биорескјуа“.

Поодмакле године женке Најин и знаци болести узети су у обзир, прецизирали су научници који се надају да ће ембрионе које праве од јајних ћелија и замрзнуте сперме угинулих мужјака моћи да понесу сурогат мајке.

„Били смо веома успешни са Фату. До сада имамо 12 ембриона чистог северног белог носорога. Веома смо оптимистични да ће пројекат успети“, рекао је за Ројтерс Дејвид Ндере, заменик директора сектора за истраживање при кенијском одсеку организације „Вајлдлајф“.

Научници верују да ће прво младунче северног белог носорога дочекати за три године, а бројнију популацију у наредне две деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво