Читај ми!

Лепљиви језик, специјални амортизери, мозак од неколико грама... Детлићи - природни столари

Више од 180 врста детлића, птице препознатљиве по карактеристичном ударању кљуном о стабло дрвета, распрострањено је широм света. Нема их само на Мадагаскару, Јужном полу и у Аустралији.

Уколико би човек целог дана ударао главом у дебло дрвета као што то ради детлић, претрпео би озбиљна оштећења мозга, јер људска лобања није анатомски адаптирана да издржи такве ударце.

Детлићи, међутим, остају неповређени. Тајна је у анатомији ове врсте птица које спадају у оне са најтврђим кљуном, али и најмекшом лобањом и мозгом тешким свега неколико грама.

„Сам мозак је занимљиво постављен јер је дугуљаст, и налази се у таквом положају да би апсорбовао што више удараца. Има мало мождане течности тако да се и тим смањују потреси и додатно је оклопљен сунђерастим ткивом поготову са задње и предње стране, како би се ти ударци док он кљуца амортизовали“, објашњава биолог Кристијан Овари.

Анатомија самог кљуна је такође врло специфична.

„Зато што детлић има тај спољашњи рожни део, има тај унутрашњи коштани део, као и све птице, али он има и један међуслој сунђерастог ткива који му већ у старту помаже да мало амортизује те ударце. Друга ствар, горњи и доњи део кљуна се могу независно померати“, наводи Овари.

Ублажавању удараца, који некада достижу убрзање и до 10.000 метара у секунди, доприноси анатомија читавог тела, као и дуги лепљиви језик којим му је обавијена лобања, а за који се процењује да је пропорционално дужи од жирафиног.

„Детлић када удари кљуном не амортизује само врхом кљуна тај ударац, него од врха кљуна до врха репа свим могућим мишићима и тетивама распореди те страховито јаке ударце“, додаје биолог.

Специфичан начин исхране, привлачење партнера, као и прављење гнезда за младе, главни су разлози због којих детлићи кљуном ударе у дрво између 8.000 и 12.000 пута на дан. Детлић може направити чак 20 удараца у секунди, што изискује и велики утрошак енергије, па су ове птице у сталној потрази за храном.

„Зато је добра ствар што су ту термити који се налазе свуда у шуми, у дрвећу - јер термити су врло масни, мале животињице, живе у колонијама тако да се брзо размножавају и то је један одличан начин да се надомести сва она храна која детлићима треба“, наводи Овари.

Детлићи су својеврстан феномен у животињском царству и стални предмет интересовања научника.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. окт 2021, 21:23) - Александра [нерегистровани]

....

Занимљив и поучан прилог. Хвала!