Читај ми!

Улога архитектуре у енергетски ефикасним грађевинама

Модерна архитектура унапређује досадашњу градњу објеката тако што их чини одрживим. То води ка развоју пасивних и нултих кућа, које користе обновљиве изворе и производе онолико енергије колико и троше.

Одржива архитектура је у средишту архитектонског пројектовања у овом веку. Унапређивање градње, захваљујући све чешћој употреби енергије из обновљивих извора, води ка енергетски ефикасним грађевинама и концепту одрживих зграда.

„То значи да буду еколошки ефикасне, да имају позитивно деловање на терен на којем се граде, да инкорпорирају животну околину у којој се налазе и да генерално не праве штету природној средини. Стандард пасивних кућа се последњих година посебно издвојио зато што не користи класичне системе грејања него једноставно користи рекуперацију топлоте употребљеног ваздуха“, објашњава мр Владимир Ловрић, архитекта.

Принцип одрживе архитектуре подразумева рационалну употребу стандардних, као и примену нових грађевинских материјала.

„Чини ми се да данас архитектонском формом много лакше баратамо него пре тридесет година, можда, не само захваљујући нашој памети, не верујем да је то искључиво, него, целом једном лепезом нових материјала који дају нове могућности“, наводи Бранислав Митровић, архитекта.

„Савремена технологија је врло унапредила многе аспекте грађевинарства. Под број један, веома квалитетне термичке изолације – стакло је доживело једну револуцију, огромну револуцију, тако да стаклени зидови у четворослојним или трослојним слојевима пуњени аргоном или ксеноном задовољавају перформансе једног добро изолованог зида“, додаје мр Ловрић.

Приликом пројектовања одрживих зграда води се рачуна о функционалности, али и о естетици грађевине.

„Свака добра архитектура има у себи елементе и одрживости. Мени је просто усађено да је функција заправо она тема која сагледава простор, која решава дилеме простора, која антиципира и одређује просторне одреднице где ће неко да живи, да борави или ради. Мислим да су облик и функција, облик и садржај нераскидиво везани и мислим да они као што сад одређују архитектуру, тако ће то бити у великој мери и у будућности“, сматра Митровић.

Да би градња одрживих зграда дала резултате, потребно је да архитекти доследно прате савремене принципе одржавања енергетске ефикасности уважавајући све аспекте одрживе архитектуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара