Читај ми!

Загађење – ваздух треће категорије имају сви већи градови у Србији

Према извештају Агенције за заштиту животне средине, прошле године је ваздух у 15 наших градова био прекомерно загађен. Најчешће је била повећана концентрација канцерогених ПМ честица.

Ваздух у Бору прошле године био је највише загађен сумпор-диоксидом и средња годишња концентрација је била 74 микрограма по кубном метру, што је за 24 микрограма више од дозвољених вредности. Борани су прошле године имали 25 дана ваздух опасан по здравље.

„Граде се системи за отпадне гасове, системи за прихват гасова, ради се пројекат за израду нових технологија. Нажалост, раније се није о томе много водило рачуна“, истакао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

Ваздух треће категорије због повећаних концентрација суспендованих честица ПМ 10 И ПМ 2,5 имају сви већи градови у Србији, а у Суботици је загађење знатно смањено 2019. године, када је отворена обилазница за теретни саобраћај.

„Предстоји нам доста посла и то је урбанистичким плановима и предвиђено. Регулација саобраћаја ће бити таква да ће се потпуно изместити и царински терминали и друга логистика из града“, рекао је Жика Рех, шеф Службе за заштиту животне средине Суботице.

Локалне самоуправе у Панчеву и Новом Пазару, да би побољшале квалитет ваздуха, усвојиле су планове за гасификацију града. Да би смањио количине недозвољених ПМ честица, Панчево већ четири године субвенционише гасификацију у индивидуалним домаћинствима.

„Велике напоре улажу јужна индустријска зона и Министарство за заштиту животне средине и локална самоуправа, како би смо ставили под контролу органске материје у ваздуху. Ту пре свега мислим на бензен, који више није проблем и који је стављен у дозвољене границе, и ми с њим више немамо проблема као претходних година“, истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

"У наредној години очекујемо завршетак гасовода, а за три-четири године и дистрибуцију гаса где ће сва домаћинства која желе моћи да се прикључе на гас, што ће значајно допринети очувању животне средине и чистијем ваздуху", рекао је Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Подаци који се добијају са мерних станица обрађују се на годишњем нивоу, а не сваког дана и то представља проблем, јер грађани не знају шта тренутно удишу.

Још је тежа ситуација у градовима попут Смедерева, који немају редовна мерење загађујућих материја, чији становници и не знају какав их ваздух окружује.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара