Читај ми!

Анксиозни власници нервозне мачке

Мачке се вечито оптужују да су апатични кућни љубимци који су, иначе, равнодушни према власницима, али истраживања показују да је ситуација заправо потпуно другачија.

Нова студија британских стручњака открила је да мачке осећају наклоност према својим власницима јер их виде као родитеље или неговатеље, и да су у ствари изузетно емпатичне, пише Индипендент.

Недавно истраживање објављено у часопису Plos One открило је да личност и добробит власника мачака имају озбиљан утицај и на љубимце.

„Када су у питању животиње и њихова добробит, много се више пажње посвећује утицају физичког окружења животиња, попут стамбеног простора, ствари за забаву, исхране и слично него утицаја њиховог друштвеног окружења“, рекла је ауторка студије Лорен Финка, истраживач-сарадник на Универзитету у Нотингаму (Nottingham Trent University).

„Међутим, моје искуство рада са мачкама током последње деценије заиста ми је показало колико људи могу потенцијално утицати на понашање и добробит мачака, само начином на који комуницирамо са њима и водимо рачуна о њима. Доста тога се дешава, а да ми тога нисмо ни свесни. Због тога сам хтела да научно истражимо овај феномен“, објашњава Лорен Финка.

Тим Универзитета у Нотингаму испитао је 3.331 власника мачака о њиховим личностима и здрављу, а затим је анализирао здравље и понашање њихових мачака.

Испоставило се да су изузетно повезани – чини се да понашање људи и стање у којем се налазе корелирају онима код њихових мачака.

„Наша личност може бити важан фактор у односу на то како ми комуницирамо са мачкама и бринемо се о њима, а то може имати важне последице по њихову добробит“, рекла је Финка о резултатима.

Према њеним речима, мачкама можда неће бити лако да живе као наши кућни љубимци и важно је да смо свесни да наше понашање може утицати на њих, на позитиван и негативан начин.

На пример, Финка је открила да је код анксиозних власника већа вероватноћа да ће имати мачке са сталним здравственим проблемима.

Мачке са неуротичним власницима имале су већу вероватноћу да имају вишак килограма, развију болести изазване стресом и показују агресивне и/или застрашујуће обрасце понашања.

Укратко: анксиозност њихових власника их је наизглед излагала стресу.

С друге стране, што је власник био смиренији, смиренији је био и његов љубимац. Власници који су отворени и дружељубиви пријављивали су мање случајева да их љубимац избегава, а код екстроверта је такође запажена већа вероватноћа да имају друштвене мачке.

„Ова студија само идентификује корелацију између личности власника и аспеката понашања мачака, бриге о љубимцу и његове добробити и за сада се не може претпоставити узрочност. Потребно је додатно истраживање како би се разумело да ли и како аспекти личности власника директно утичу на добробит њихових мачака“, закључила је Лорен Финка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво