Читај ми!

Северном белом носорогу прети изумирање, научници се боре да вештачком оплодњом очувају врсту

Тим научника који се боре да северни бели носорог ипак не нестане са планете успео је да направи још три ембриона врсте која има само још две живе женке.

Кенијске власти и партнерске организације за очување угрожених врста саопштиле су да су створена нова три ембриона северног белог носорога у оквиру напора да се ове животиње спасу од изумирања.

Најиб Балала, секретар кабинета за туризам и дивље животиње Кеније, рекао је да је стварање још три здрава ембриона северног белог носорога (укупно до сада произведено их је 12), означило прекретницу у напорима да се заустави изумирање ове ретке врсте.

„Са 12 развијених ембриона чистог северног белог носорога, сада би се требало фокусирати на следеће кораке – преношење ембриона у сурогат-женке“, истакао је Балала у саопштењу објављеном у Најробију.

Тим домаћих и страних научника почетком јула извукао је 17 јајних ћелија старије од преостале две женке које се налазе у резервату Ол Пејета у северној Кенији, и пребацио их авионом у Италију ради оплодње.

Два ембриона су настала коришћењем сперме угинулог мужјака Суни, а трећи је произведен од сперме узете од другог северног белог носорога Ангалифу, који је угинуо 2014. године у Сан Дијегу, у САД. 

Успешно стварање ембриона од сперме различитих мужјака од изузетног је значаја јер додаје генетску разноликост неповезане јединке полулацији врсте која ће бити очувана захваљујући крио-технологији.

Јајне ћелије узете су од женке северног белог носорога 9. јула.

Судан, последњи мужјак северног белог носорога угинуо је у марту 2018. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара