Читај ми!

Ново нафтно поље у Африци угрозиће 130.000 слонова

Истраживачки пројекат у Боцвани и Намибији представља претњу за екосистеме, локалне заједнице и дивље животиње, упозоравају из организација за заштиту природе.

Десетине хиљада афричких слонова угрожено је плановима за изградњу великог нафтног поља у подручју нетакнуте природе „црног континента", навели су стручњаци.

Страхују да би предлог за нафтно поље које се протеже преко Намибије и Боцване уништило регионалне екосистеме и угрозило дивље животиње, као и локалне заједнице.

Планови су најновија претња слоновима у региону, од којих је стотине мистериозно умрло у протеклих годину дана. Научници покушавају да пронађу узрок смрти, али верују да би они могли бити повезани са растућом количином токсичних алги - изазваних глобалним загревањем.

„Несхватљиво је да се трка 'ReconAfrica' за фосилна горива толико захуктава. У Африци живи мање од 450.000 слонова, у поређењу са милионима не тако давно. За 130.000 њих овај регион је дом, а погрешни планови компаније 'ReconAfrica' излажу их директном ризику ", рекла је Розмари Елс из „Глобалног покрета за носороге и слонове".

"ReconAfrica", канадска компанија за нафту и гас, закупила је више од 34.000 квадратних километара земљишта у сливу Каванго. Сеизмички истражни радови су започели, а стручњаци кажу да би ново нафтно поље могло бити једно од највећих који су изграђени последњих година.

"ReconAfrica" процењује да би произведена нафта могла да достигне количине и до 120 милијарди барела, што вреди милијарде долара.

Намибијска влада саопштила је да су до сада додељене само истраживачке дозволе које не дозвољавају било какве производне операције. Речено је и да истраживачки радови нису лоцирани ни у једном „заштићеном или еколошки осетљивом подручју и да неће имати значајног утицаја на дивљину".

Али научници, еколози и представници локалне заједнице сматрају да би пројекат могао угрозити кључне залихе воде и угрозити делту Окаванго у Боцвани, огромну нетакнуту дивљину и светску природну баштину.

„Сваки елемент овог процеса - од нових путева до места бушења, рафинерија до терминала - опустошиће екосистем и локалне заједнице које од њега зависе у пољопривреди и риболову", рекао је Нимо Басеи, директор „Фондације за здравље мајке Земље" и председавајући организације „Ојлвоч Африка".

Додао је да је познато да вибрације из истражних радова ометају слонове, а повећање градње, путева и саобраћаја, не само да ће „отерати животиње, већ ће и отворити подручје ловокрадицама".

„Нарочито када имају младе, слонови избегавају подручја у којима има било каквих људских активности, где има буке и онога што они виде као опасност. То их може удаљити од њихових древних миграционих путева и довести ближе селима и пољопривредним подручјима, што доводи досукоба између људи и слонова", објаснио је Басеи.

Север - југ 

У компанији "ReconAfrica" тврде да ће пројекат донети радна места и огромне економске користи региону без штете по животну средину.

„Искрено верујемо да се стабилна енергетска индустрија у региону може развијати на еколошки и друштвено одговоран начин, који пружа прекопотребне економске и социјалне користи, као и финансирање инвестиција у локалне екосистеме и заштиту природе", рекао је портпарол компаније.

У компанији тврде да су инсталирали бунаре за воду у заједници на соларни погон, да користе течности за бушење на бази воде, биоразградиве и без хлорида и да ће користити нискофреквентну опрему да би заштитили животиње".

Прошлог месеца, Међународна енергетска агенција саопштила је да се експлоатација и развој нових нафтних и гасних поља морају зауставити ове године ако свет жели да остане у сигурним границама глобалног грејања и испуни циљ „нулта нето емисија" до 2050. године.

Ина-Марија Шиконго, једна од координаторки групе "Fridays For Future - Windhoek", рекла је да је регион већ погођен сушом и да су климатске миграције животиња али и људи због хране, али и посла постале све чешће.

Рекла је да се планирано нафтно поље - попут ропства и колонијализма - заснива на „северу који користи ресурсе и људе на југу за своје циљеве".

Неки од чланова намибијске владе сматрају да западни критичари, чије су се земље обогатиле искоришћавањем својих природних богатстава, данас немају имали право да зауставе Намибију да учини исто.
Међутим, Басеи је рекао да вађење нафте неће донети просперитет намибијском народу, додајући да ће читав свет морати да одустане од фосилних горива у наредној деценији како би избегао „климатски слом".

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара