Читај ми!

Птица анђеоских крила примећена код Шида

Вест да у околини Шида мештани годинама уназад примећују белу птицу грабљивицу привукла је пажњу чланова Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Истраживачи Наташа Томић и Марко Шћибан су 11. јуна посетили околину Сота како би проверили те наводе. Срећа их је послужила при крају теренског обиласка.

Током више од века истраживања птица у Србији, мишар потпуно белог перја није фотографисан. Ово су први снимци тог ретког феномена код нас.

Орнитолози сматрају да ова птица има редак поремећај обојености перја познат као потпуни леуцизам који представља недостатак црног пигмента, меланина у телу. Овакав поремећај обојености јединки које природно нису беле као лабудови или чапље углавном им смањује могућност преживљавања у природи.

Међутим, белог мишара из околине Сота мештани виђају већ две године, што потврђује да успешно одолева свим изазовима.

„Кренули смо ка возилу и тренутак пре него што бисмо напустили локацију изнад наших глава се указала потпуно бела птица грабљивица. На основу величине, облика тела и понашања установили смо да је реч о мишару (Buteo buteo), иначе најчешћој птици грабљивици у Србији. Снежнобели лепотан излетео је из шуме, кружио изнад нас и нестао високо на небу, одлетевши ка сунцу“, објашњава Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво