Читај ми!

Права реткост и то у Бео зоо врту, излегао се пингвин

Ретко се у зоолошким вртовима легу пингвини. И то врло ретко десило се код нас у Бео-зоо врту. Беба је још под будним оком маме и тате, који јој не дозвољавају да буде самостална, па је права реткост да је посетиоци виде.

Тата будно стражари, а мама брине и храни. Беба, као и свака друга, кад год може користи прилику да побегне и истражује свет.

„То су изузетно добри родитељи, врло је интересантно да и за време инкубације јаја леже и мужјак и женка, обично ту леже недељу дана, десетак дана, па онда после долази до смене, међутим тата мужјак учествује баш онако равноправно са мајком“, каже Јожеф Езвеђ, ветеринар Бео-зоо врта.

Пре више од месец дана у Бео-зоо врту први пут је рођено младунче пингвина. Мама и тата су га тек ових дана пустили да проври из пећине.

„Велика је част исто тако да је ово младунче дошло на свет баш на Велики петак, према томе још не знамо да ли је дечак или девојчица, а сигурно ће се звати или Петка или Петко, значи то је баш на велики празник, и према томе име је већ одлучено“, наводи Езвеђ.

Ови су Хумболтови пингвини. Дорћолци су већ две године, а стигли су из Уједињених Арапских Емирата, Швајцарске и Беча.

„Они су се без проблема аклиматизовали, они су рођени у тим зоолошким условима, тако да су се они аклиматизовали већ тамо, али за ову нашу климу која је већ блага, могу да кажем скоро медитеранска клима, то њима сасвим одговара“, додаје ветеринар.

Свако храњење је права атракција. Када Алмира дође са кантама пуним рибе гозба може да почне.

„У просеку пингвин поједе од 300 до 500 грама рибе, хране се искључиво морском рибом папалином. Весели, раздрагани, иду по води. Некима се баца у воду, али има доста њих који воле из руку да једу“, каже Алмира Ганијовски Јовић, радница Бео зоо врта.

Беба још не једе рибу. Мама Зона јој даје полусварену храну. Тата Мане је задужен да јој брани да уђе у воду, док не добије право перје. Није лако бити родитељ једном оваквом жутокљунцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво