Читај ми!

Лешинар који није виђен више од 150 година – снимљено „фараонско пиле“

У Великој Британији је, први пут после више од 150 година, виђен ретки египатски лешинар који се сматра угроженом врстом широм света.

Птица грабљивица, позната и као фараоново пиле због веза са древним Египтом, примећена је на једном од острва Сили која припадају Великој Британији, што је окарактерисано као „виђање једном у веку".

Сматра се да је птица можда дошла из северне Француске и „збунила се“ током миграције. 

У Великој Британији су забележена само два претходна званична виђења ове врсте лешинара – једно у Сомерсету 1825. и друго у Есексу 1868. године.

Вил Вагстаф је био на челу групе за обилазак птица када је спазио лешинара који је био на дрвету.

„Рећи да сам био изненађен када сам видео египатског лешинара како се појављује из магле над мојом главом било би мало. То је био посебан дан за мене", рекао је Вагстаф.

Очекује се да ће већи број посматрача и љубитеља птица отпутовати на острва у нади да ће видети ретку врсту чији је лик заступљен у египатским хијероглифима и једна је од само неколико птица грабљивица за које се зна да користе алате током лова.

У областима Африке, где су нојева јаја део његове прехране, познато је да египатски лешинар користи каменчић који се држи у кљуну да би ударио и разбио јаја. Птица такође једе глодаре и гмизавце.

Египатски лешинари се обично налазе у деловима јужне Шпаније и северне Француске, као и у Африци и Азији, али њихов укупан број опада.

Иначе, за ове лешинаре, који имају жуто и бело перје по глави, карактеристично је то да умоче главу у блато и трљају га како би главу, врат и груди обојили у тамније боје.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво