Читај ми!

Док цвета тиски цвет, значи да нам је Тиса чиста

Чувени феномен цветања Тисе очекује се током викенда 18, 19. и 20. јуна. Манифестација у славу овог феномена и љубави отвара врата љубитељима природних лепота на обали Тисе у Новом Бечеју.

Тиски цвет живи у муљу као ларва три године и у току само једног дана излази на слободу да у љубавном плесу продужи своју врсту.

„То је врло стара врста инсекта и појавила се пре око 350 милиона година, то је живи фосил. Друго, то је ендемска врста и ареал распрострањења је само у средњем и доњем току реке Тисе, а раније је био широм Европе. Има га на још десетак локалитета на Тиси, али нестаје пре свега због деградације земљишта на коме живи“, објашњава Бојана Станисављев, биолог, гошћа Јутарњег програма.

Тиски цвет је водени инсект и најбољи индикатор чистоће реке, с обзиром на то да њихове ларве живе у глиновитој подлози муља.

Пространи Тиски кеј и чарде на обали, као и претходних година, угостиће људе који би волели да уживо виде тиски цвет и провере легенду да се у данима кад Тиса цвета испуњавају љубавне жеље.

„Овај редак феномен када једно биће које три године живи у муљу да би један дан било на слободи и водило љубав, ти цветови толико љубави прошире, створили су легенду да сви који имају неке неиспуњене жеље, ако запале свећу и пусте низ Тису испуниће им се жеље“, наводи Невена Суботић из организационог тима манифестације „Кад Тиса цвета“.

Цветање се обично дешава од 5 до 8 сати, а пре заласка сунца почиње и манифестација. Посетиоци ће уживати у рок концерту, разним перформансима на води дружењу и уживаће на обали Тисе.

„Ми ћемо чекати тренутак када ће се појавити тиски цвет јер је то врло неизвесно. Рекли су нам да се очекује за викенд. Рибари то препознају на основу нивоа реке, температуре воде и ваздуха. Неки весници изађу и који дан раније“, додаје Суботићева.

У сваком случају, организатори обећавају да ће на обали Тисе у Новом Бечеју бити одлична атмосфера и да посетиоци сигурно неће отићи разочарани.

број коментара 0 Пошаљи коментар