Читај ми!

Како изгледају Меркелова, Бајден и Макрон израђени од тастатура, монитора и плоча

У Корнволу је постављена џиновска скулптура у стилу споменика Маунт Рашмор, а израђена је од електронског отпада.

Импозантно уметничко дело, приказује лидере Г7, и постављено је на плажи насупрот хотела Карбис беј, где се одржава самит.

Скулптура је названа „Маунт Рисајклмор" с циљем да укаже на проблем са електронским отпадом.

Аутор Џо Раш је рекао да се нада да ће његово интриганто дело пробудити свест о томе колико је важан пробем одлагања отпада.

„Кључна порука је: Разговарајте једни са другима и Средимо овај неред", додао је.

На скулптури су приказани Борис Џонсон, председник Џозеф Бајден, јапански премијер Јошихиде Суга, француски председник Емануел Макрон, италијански премијер Марио Драги, канадски премијер Џастин Трудо и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Према извештају Уједињених нација, око 53 милиона тона електронског отпада генерисано је широм света 2019. године, а до 2050. године требало би да буде више него удвостручено.

Сама скулптура је у потпуности направљена од одбачене електронике као што су тастатуре, рачунарски монитори и плоче.

Стив Оливер, оснивач и извршни директор компаније „MusicMagpie", која је и наручилац скулптуре, рекао је: „Електронски отпад је све већи проблем широм света и његов утицај на животну средину је значајан. Ако се електронски отпад пошаље на депоније, може пропуштати штетне хемикалије у земљу и воду или, ако се спаљује, испарења испуштају хемикалије у ваздух, доприносећи глобалном загревању".